- Det er første gang vi har vært borti en brukollaps der vi ikke ser årsaken umiddelbart, sa seksjonssjef for inspeksjon og sikkerhet i Vegdirektoratet, Morten Wright Hansen, til Nettavisen mandag.

Politiet etterforsker nå hva som var årsaken til at Tretten bru kollapset mandag morgen. Også Sintef er engasjert for å finne årsaken. Wright Hansen fortalte at Vegdirektoratet i 2016 regnet Tretten bru på nytt, for å sikre at den var dimensjonert for sin bruk. Det var den. Han sier at broen har blitt inspisert jevnlig og at det ikke har vært noen ytre årsaker som kan forklare kollapsen.

Les også: Mari (24) satt i bilen da brua kollapset: – Jeg hadde englevakt

Gudbrandsdalen Dagningen har i denne artikkelen (bak betalingsmur) gått gjennom tre inspeksjonsrapporter fra 2016 til juni i år. I artikkelen listes opp funn som lekkasje/fuktbelastning, funn av råte, skadd trevirke og løse skruer/nagler. Det var planlagt vedlikehold for å beskytte trevirke, kontrollere muttere og forbedre drenering på brua. Arbeidet var estimert til å koste 260.000 kroner.

Det finnes en rekke veibruer bygget i tre i Norge. Disse vil trolig bli inspisert på nytt.

Tretten bru er den andre veibrua i tre som kollapser på relativt få år. I 2016 kollapset Perkolo bru - en limtre bru over Sjoa ved E6 i Gudbrandsdalen.

Samferdselsministeren på befaring ved Tretten bru 08/15/2022 19:47