Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er tretthetsgenerasjonen

Det kan sette dype spor i ansiktet ditt.

KULINARISK INSTITUTT (Side2): På kulinarisk institutt i Oslo sitter en gjeng trøtte journalister, og sipper til en detox-smoothie. Det er fortsatt tidlig morgen, men den oppfriskende drikken gjør at forsamlingen raskt våkner til live.

Anledningen for denne sammenkomsten er lanseringen av Biotherms nye anti-tretthetsserie, Skinergetic. I en tid da selvrealisering, tidsklemma og høye forventninger er en del av vår hverdag mener det 50 år gamle kosmetikkmerket at det nå er på tide å sette fokus på det så mange sliter med - nemlig den konstante følelsen av tretthet.

- Vi er den trette generasjonen, som tror vi kan få til alt. Men faktum er at vi sover én time mindre enn forrige generasjon, opplyser markedskoordinator i Biotherm Norge, Iva Wilson.

- Setter fysiske spor
Og hvor ofte føler man seg ikke trett og sliten? Man skal rekke alt. Man skal ha en karriere, en familie, et sosialt liv og gjerne en givende hobby som fremhever den kreative siden. Vi har høye forventninger til oss selv, og vi går rundt med konstant dårlig samvittighet. Kjenner du deg igjen?

- Når vi går rundt og er konstant trøtte, vil dette sette sine spor også fysisk. Trette drag, ujevn hud, hovent ansikt og et trist uttrykk i ansiktet. Disse tegnene vil etter hver sette dype spor i huden, advarer Wilson, og det går et sukk gjennom forsamlingen.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Angriper huden
Og det er liten tvil om at mange, ofte føler seg både trett og sliten - at man også ser det i ansiktet. Det finnes flere og flere anti-tretthetsprodukter på markedet, og alle lover de å gjøre deg mer opplagt, frisk og ung - i alle fall på utsiden.

Det er de frie radikalene, som tretthet, stress, forurensing og røyk, som angriper cellene og DNAet ditt. Disse angrepene fremskynder aldringsprosessen, og setter dermed sine spor i form av for, eksempel rynker. Cellene i huden består av et stoff som heter mitochondri, og dette stoffet har to hovedoppgaver - nemlig å produsere energi, som er nødvendig for å reparere og forsvare cellene, samt å rense, eller detoxe cellene dine.

Men hvor mye hjelper kremer, serumer og andre hudprodukter egentlig sliten hud?

- Hvordan du pleier huden din har stor betydning for om du ser opplagt ut eller ikke. Huden styres også av hvordan man har det på innsiden, så slik som stress og lite søvn vil sette sine spor. Så ønsker du en umiddelbar effekt på huden, er det viktig å gi den hva den trenger på overflaten. Så ja, jeg vil si at hudpleie er ekstremt viktig for hvordan du trives med det du ser i speilet, sier Linda Johansen til Side2.

Skrubb og olje
Johansen eier og driver Beauty Lounge i Oslo, og har med sine skjønnhetsprodukter og -salong etablert et solid navn i skjønnhetsindustrien.

- Det aller viktigste er å fjerne døde hudceller, for du kan bare tenke deg hvordan huden ser ut med masse døde hudceller utenpå. Deretter er det viktig å spise godt med Omega 3, for huden er det siste i kroppen som får denne viktige oljen, da vitale organer er det første som smøres, forklarer eksperten, og legger til at de fleste får i seg for lite Omega 3.

- Vendepunktet kommer i 40-årene
Johansen har reist landet rundt og møtt kvinner i alle aldre. Hun påstår hun kan se hvem som tar vare på huden sin, og hvem som ikke gjør det. Hun nevner sol og sigaretter som verstingene for huden.

- Når man er i 20-årene så tror man at huden alltid vil holde seg like bra. Men så kommer vendepunktet ved førtiårsalderen, men mange bare overser dette. Det sies at 90 prosent av alle alderstegn kommer av solen, og det er noe å tenke på, advarer Johansen.

- Lettere å forebygge
Hun legger allikevel til at det aldri er for sent å reparere og forebygge sliten og rynkete hud, men det er allikevel ikke å anbefale å vente til det siste med å ta vare på huden sin.

- Det er vanskeligere å forebygge, enn å reparere. Det er ofte mer drastiske metoder som må til om man venter, advarer hun.

Hva gjør du for å se mer opplagt ut på dager du er litt mer sliten enn andre?

- En ting jeg alltid gjør om jeg føler meg litt sliten, er å gi huden en skikkelig skrubb. Så tar jeg på en ansiktsmaske, og denne er kald fordi jeg oppbevarer maskene mine i kjøleskapet. Når man legger på en iskald maske, så trekkes blodårene i huden seg litt sammen. Jeg avslutter deretter med å overøse huden med mer fuktighet enn den greier å ta til seg. Dette gjør seg, tipser hun.

Kommentarer til denne saken