Triage - Leve og la dø. Storbritannia/Spania 2009. Regi: Danis Tanovíc. Med Colin Farrell, Christopher Lee, Sandra Ni Bhroin, Branko Djuric, Nick Dunning

Aldersgrense 15 år

Bosniske Danis Tanovíc slo ned som en komet i den internasjonale filmverdenen med sin film «No Mans Land». Hans nære beskrivelse av en nylig krig vant en rekke priser, blant annet Oscar, og man kunne merke nerven fra en filmregissør som under balkankrigens år fulgte den med et kamera i mange farlige situasjoner.

Mens «No Mans Land» hadde sin porsjon svart komedie, er «Triage» mindre humor og mer dramatisk historie. Denne gangen handler det om dem som nettopp ser menneskenes grusomheter gjennom kameralinsen, en velkjent forsvarsmekanisme blant fotojournalister.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

«Triage» betyr pasientsortering, her i betydningen den som får leve og den som må dø. Colin Farrell og Jamie Sives spiller rollene som de to fotografene med krig som sitt spesialfelt. Nå ligger de og venter på den store offensiven i Kurdistan. Imens dokumenterer de den lokale legens daglige jobb der han må bestemme hvem han skal redde og hvem som han velger å skyte for å gjøre lidelsene deres kortere.

Men noe går galt. De to fotografene blir adskilt og da Mark kommer tilbake finner han at David fremdeles ikke har kommet hjem. Tross lettelsen av å være hjemme, oppdager Mark at å forholde seg til den vanlige hverdagen blir mer og mer vanskelig.

«Triage» er en liten film om store grusomheter. Om å velge det umulige og likevel stå oppreist etterpå. Den virker, tross sitt store tema, som et intenst kammerspill. Den viser konsekvensene uten å være malende. Samtidig føles ankomsten av Christopher Lee som Franco-psykolog med hang til å helbrede som en aldri så liten avsporing. Lees mektige skikkelse virker på sett og vis som en lettvint løsning.

Likevel: Colin Farrell gjør en stor innsats som fotografen Mark og regissør Tanovic en nedpå film som griper i all sin kompliserte enkelthet.

SE TRAILEREN TIL TRIAGE

HTML EMBED
video_embed(12976,1);