Gå til sidens hovedinnhold

Trine (26) halverte kroppsvekta

Trine Westbye (26) imponerer slankedronning Kari Jaquesson.

(SIDE2): Etter å ha slitt med overvekt halve livet fikk Trine Westbye (26) fra Bjørkelangen nok.

På rekordtid har hun gått ned sju buksestørrelser
For en uke siden ble et før- og etterbilde av Trines vektreduksjon publisert på nettsamfunnet Facebook.

Nå går bildet sin seiersgang og har blitt likt over 18.000 ganger, delt av over 400 personer og mottatt over 800 kommentarer.

Spørsmålet mange stiller seg er hvordan er det mulig?

Indre Akershus Blad møter Trine i treningssenteret hvor hun har svettet mange liter det siste året.

– Det tok helt av en stund. Jeg hadde ikke forventet så mange tilbakemeldinger på bildet. Det er litt moro med responsen, innrømmer Trine.

Selv om det i stor grad er positive tilbakemeldinger er ikke alle kommentarene like hyggelig lesning.

– Jeg var forberedt på ulike ­reaksjoner. Det har vært stygge kommentarer jeg har hatt lyst til å svare på, men har valgt å overse dem. Jeg publiserte bildet for å vise at det er mulig, forklarer hun.

Fikk avslag på slankeoperasjon
Trine Westbye har slitt med overvekt siden tiårsalderen.

Da baderomsvekta viste 114 kilo, fikk hun nok og søkte hjelp.

– Jeg trodde den eneste løsningen var en slankeoperasjon, men jeg fikk avslag på søknaden. Da satte jeg målet om å gå ned 50 kilo før utgangen av januar 2013.

Målet satte hun seg for ganske nøyaktig ett år siden.

Den ekstreme vektnedgangen har kostet mye slit, svette og tårer

– Det var veldig tungt i starten, men jeg gikk ned 20 kilo de første åtte ukene og beholdt motivasjonen. For tre måneder siden begynte jeg å jogge på tredemølle. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle klare for ett år siden, sier Westbye.

På det meste trente Trine syv dager i uka, noen ganger flere økter om dagen.

– Jeg ble frarådet av legen å starte så hardt som jeg gjorde, men jeg tror det var nødvendig. Legen var redd jeg skulle bli «ruset» på vektreduksjon. Nå har jeg mer fokus på treningen og har stabilisert meg på fire-fem økter i uka.

Hurtige løsninger på kjøkkenet, sjokolade, cola og lite trening, mener Trine var årsakene til at hun ble overvektig

– Jeg trente aldri. Når det gjelder kostholdet spiste jeg få måltider, men det var mye på tallerkenen. I tillegg ble det mye hel- og halvfabrikkert mat. Nå lager jeg det meste selv og har blitt en bedre kokk. Jeg spiser mindre måltider oftere. Det fungerer, kommenterer hun.

Det er ikke bare på kroppen Trine merker store forandringer.

Nå føler hun seg som en gladere person enn før hun startet treningen.

– Jeg har blitt i bedre humør og har mye mer energi enn tidligere. Det er godt å kjenne på. Jeg har også blitt mer sikker på meg selv. Det verste var følelsen av å bli stigmatisert som overvektig.

– Merker du noen forskjell på mennesker du møter nå? – Ja, jeg merker at folk er mer åpne og tar kontakt med meg. – Hva tenker du om det? – Det er både hyggelig og synd. Jeg har jo alltid vært Trine. Det er ingen forskjell selv om jeg ser litt annerledes ut. Selv om man er overvektig er det likevel en person bak fasaden.

Fett klesbudsjett
Trine har slanket seg mye det siste året, og klesbudsjettet har økt kraftig.

De 48,5 kiloene hun har gått ned i løpet av de siste 11 månedene har krevd ny garderobe flere ganger.

– Jeg har alltid likt å handle klær, men nå har det blitt veldig moro. Jeg har gått ned sju størrelser i bukser. Overdeler har gått fra XXL til small eller XS. De gangene jeg har hatt tunge dager har jeg dratt i klesbutikken for å prøve klær. Da får man lyst til å trene igjen, sier Trine og ler.

– Hva er målene fremover? – Målet var å gå ned 50 kilo. Det skal jeg klare. Det viktigste fremover blir å beholde treningsgleden. Spinning er favoritten, men jeg vurderer å rette mer fokus på styrke. En ting er sikkert. Jeg skal aldri opp i vekt igjen!

Slankedronning Kari Jaquesson lar seg imponere over vektnedgangen til Trine Westbye.

– Først og fremst må jeg si hurra. Det er veldig godt jobbet! Det er flott at hun klart dette på egenhånd. Det er ikke alle som klarer en slik holdningsendring. Trine viser at det er mulig, sier Jaquesson til Indre Akershus Blad.

Les bloggen til Kari Jaquesson her!

Trenings- og kostholds- eksperten mener det var riktig å gi Westbye avslag på søknaden om slankeoperasjon.

– Her ser vi et eksempel på en ung jente som er helt i stand til å ta tak selv. I tillegg til å gå ned i vekt har hun lært mye om egen kapasitet. Jeg er svært skeptisk til langtidskonsekvensene ved slankeoperasjoner. Det hun har fått til er godt gjort, men fullt mulig for mange.

Jaquesson sier det ikke er helseskadelig å gå ned i vekt så fort som Westbye har gjort

– Så lenge man trener og spiser sunt er det ikke farlig. Å gå ned én kilo i uken er heller ikke så dramatisk så lenge man spiser næringsrike produkter og føler seg frisk. Ved denne metoden med aktivitet og sunn mat bygger man opp kroppen i tillegg til å redusere vekten. Det er ikke snakk om noen snarvei.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken