Gå til sidens hovedinnhold

Trist novemberstart

Med bred nedgang på alle de toneangivende indeksene ble det en dårlig månedsstart på Wall Street .

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

November sparker tradisjonelt i gang den beste seksmåneder perioden for de amerikanske aksjene. Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, har endt i pluss 1.november i 22 av de 27 siste årene, men denne dagen ble en av de sjeldne.

NA24 - din næringslivsavis

Investorene mottar veldig blandete signaler fra markedene. Boligdataene og forventningsindeksene er svake samtidig som flere selskaper leverer knallresultater. Oljeprisfall hjalp heller ikke aksjene i særlig grad.

- Sett under ett har dataene vært blandete til usikre som best. Investorene kan samle inn både gode nyheter og dårlige nyheter. Men det er fordi beskjedene er blandet at sentralbanken fortsatt vil være på sidelinjen, sier Jay Suskind, direktør i Ryan Beck & CO., til Marketwatch.

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones klarte ikke å komme seg i pluss som den har for vane når november starter, men etter årets gode oktober starter november med en nedgang på 0,42 prosent.

Teknologitunge Nasdaq-indeksen ga opp kampen tidlig på dagens handel og kapitulerte med en skrell på 1,37 prosent.

Den bredere S&P 500-indeksen hadde heller ingen go dag med en nedgang på 0,74 prosent.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Nasdaq og børsene i utlandet

MasterCard casher inn
MasterCard Inc. rapporterte i dag om at inntektene hadde økt til 193 millioner dollar, eller 1,42 dollar per aksje, fra 106,1 millioner dollar, eller 79 cents per aksje, på samme tid i fjor.

Analytikernes konsensus var at selskapet skulle få en omsetning i tredje kvartal på 871,1 millioner dollar, ifølge estimater foretatt av Reuters.

Etter at selskapet ble børsnotert i mai i år har MasterCard-aksjen steget med hele 90 prosent.

Verdens største mediekonsern Time Warner hadde i tredje kvartal et langt bedre resultat etter at omsetningen økte med syv prosent. Det var kabel-TV og televisjonssatsingen som bidro til resultatoppgangen. Internettinntektene falt etter at modemkundene forsvinner fra AOL.

Fett av kongen
Burger King melder at regnskapsårets første kvartal økte til 40 millioner dollar fra 22 millioner dollar i same periode året før. Inntektene økte med 7 prosent til 546 millioner dollar med omsetningen ved eksisterende butikkene økte med 2,4 prosent.

Restaurantkjeden venter at omsetningen vil stige med mellom 6 og 7 prosent og at resultatet vil bli 20 prosent høyere.

Oljeprisen falt
Oljeprisen endte ned på råvarebørsen i USA etter at de ukentlige lagertallene hadde satt seg.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i desember, 58,71 dollar. Dette var bare en nedgang på 2 cents, men oljeprisen steg rett etter at lagertallene ble sluppet tidligere på dagen. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Den ukentlige oljelagerrapporten fra det amerikanske energidepartementet viste denne uken at de amerikanske lagrene la på seg to millioner fat til 334,3 millioner fat i uken, som endte 27. oktober.

Og samtidig var det fall i lagrene av raffinerte produkter. Bensinlagrene falt med 2,8 millioner fat til 204,6 millioner fat. Bensinlagrene falt atskillig mer enn det som på forhånd var konsensus blant analytikerne. De hadde spådd at fallet skulle være på 925.000 fat.

Lagrene av destillater, som omfatter fyringsolje og diesel, falt for fjerde uken på rad, med 2,7 millioner fat til 141,3 millioner fat. Her hadde markedet ventet et moderat fall rundt 1 million fat.

Dessuten er det spekulasjoner i markedet om at medlemmene i OPEC ikke vil overholde sine kuttplaner som startet opp i dag.

Fra rekorden i juli har oljeprisen falt 26 prosent.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Laber stemning
Innkjøpssjefenes forventninger falt i oktober.

ISM-undersøkelsen viser at innkjøpssjefens forventningsindeks falt til 51,2 poeng i oktober fra 52,9 poeng i september.

Det var ventet at indeksen ville endt på 52,5 poeng, viser en oversikt innhentet av Bloomberg News.

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Men det arbeides
Den månedlige arbeidsrapporten fra ADP viser at det ble skapt 128.000 nye jobber i privat sektor i oktober. De tre foregående månedene ble det i snitt skapt 95.000 nye jobber i måneden, viser statistikken.

- Når du har data som viser at økonomien fortsatt vokser i et anstendig tempo som åpenbart hjelper et marked som har vært bekymret for lavere vekst, sier John Hughes Epiphany Equity Research til Marketwatch.

Boligstillstand
Den fremtidige boligsalgsindeksen falt med 1,1 prosent i september etter å ha steget med 4,7 prosent i august. Indeksen er ned hele 13,6 prosent det siste året. Boligsalget er også ned 14 prosent det siste året, mens antallet byggetillatelser har rast med 27 prosent, ifølge Marketwatch

Tidligere i dag kom det frem at antallet søknader på pant falt med 3 prosent forrige uke. Antallet søknader for kjøpslån falt med 1,8 prosent til det laveste nivået på tre år, tross lavere rentenivå, ifølge Marketwatch.

Dette tyder på at det amerikanske boligmarkedet ikke akkurat er inne i en oppsvingsperiode, og det indikeres at markedet vil være ganske flatt de nærmeste månedene.

Slakter gigantfusjon
På fusjons og oppkjøpsfronten har den nest største legemiddelbutikkkjeden i USA, CVS Corp., vært i samtaler om å kjøpe opp den ledende apotek-kjeden Caremark Rx. Inc. Og ifølge en rapport skal begge selskapene nå ha takket ja, ifølge Marketwatch.

Oppkjøpet skal skje ved at aksjeholderne i Caremark får 1,67 aksjer i CVS per Caremark-aksje. Den nye kjempefusjonen blir verdsatt til mer enn 21 milliarder dollar eller 140 milliarder kroner.

- Denne fusjonen er en logisk evolusjon for CVS, Caremark og hele den farmasøytiske industrien, sier Tom Ryan, styreleder og administrerende direktør i Woonsocket, til Marketwatch.

Men på børsen i USA blir derimot fusjonen slaktet. Aksjekursene til begge selskapene raste med CVS som den klart største taperen. CVS-aksjen snublet ned 7,39 prosent, mens Caremark falt 2,15 prosent.

Dagens nøkkeltall
Dow -0.42% til 12,031.02

Nasdaq -1.37% til 2,334.35

S&P 500 -0.74% til 1,367.81

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem