Gå til sidens hovedinnhold

Trist slutt på svart uke

Det beste som kan sies om børsdagen i USA er at det er helg nå.

USA-børsene falt markant fredag, og satte et trist punktum for en nitrist uke.

Fredag var det teknologiaksjene som ledet an nedover, men i et noe lengre tidsperspektiv er finanssektoren blytung for tiden.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt fredag 2,5 Prosent. For uken som helhet er denne indeksen ned 6,5 prosent. I motstning til finansaksjene, som har slitt siden i sommer, hadde IT-sektoren frem til denne uken ledet an oppover. Da vi gikk inn i november var Nasdaq-indeksen på sitt høyeste punkt siden desember 2000.

Nettverkslokomotivet Cisco meldte sent onsdag kveld om sterke tall for tredje kvartal, men skuffet med utsiktene for resten av året. Til det har ordrene fra finanssektoren vært for dårlige. Frykt for at denne tendensen vil vise seg hos de andre teknologiselskapene sender Nasdaq rett ned. Cisco falt fredag 4 prosent, etter markant nedtur torsdag også.

Qualcomm, som leverer brikker som bruker i den vanligste mobiltelefonstandarden i USA, skuffer markedet etter at de at resultatveksten for hele året steg med mellom 1 til 4 prosent. I fjerde kvartal steg profitten til produsenten av brikker til mobiltelefoner med 84 prosent. Det er likevel ikke nok til å overbevise kresne investorer som fredag sendte aksjen ned 4 prosent

Andre IT-relaterte tapere fredag var Google som falt 4 prosent, IBM som falt 5 prosent, Apple og Amazon.com som falt 6 prosent og Research in Motion, som endte ned 9 prosent.

Farmasiaksjen Merck steg fredag 2 prosent etter å ha meldt om en forlik på 4,85 milliarder dollar som vil dekke flesteparten av en stor mengde søksmål på grunn av dødsfall knyttet til det smertestillende midlet Vioxx.

Tapene fortsetter
Problemene med utspring i tvilsomme boliglån i USA fortsetter å medføre store banktap.

Sist ut i USA er Wachovia som har sendt en melding til de amerikanske kredittmyndighetene om et ventet tap knyttet til låneporteføljene på mellom 500 og 600 millioner dollar i fjerde kvartal. Krisen i kredittmarkedet har ført til at verdien av obligasjonene bare i oktober er blitt 1,1 milliarder dollar mindre verdt før skatt. Wachovia-aksjen steg likevel 1 prosent, noe som indikerer at markedet er forberedt på det verste.

I London tynger spekulasjonene om at den bristiske banken Barclays må ta nedskrivninger på hele 10 milliarder britiske pund som følge av subprime. Det er kun en av mange banker som har måttet ta tap etter eksponeringen mot de usikre lånekundene.

Mindre underskudd
Det amerikanske handelsunderskuddet i september var på 56,45 milliarder dollar. August-lekkasjen i den amerikanske handelsbalansen ble revidert til minus 56,8 milliarder dollar fra 57,59 milliarder dollar som opprinnelige ble meldt.

Eksporten økte med 1,1 prosent til 140,15 milliarder dollar, mens importen økte med 0,6 prosent til 196,60 milliarder dollar.

Økonomene hadde ventet at underskuddet skulle vokse til 58,5 milliarder dollar.

Importprisene økte i oktober med 1,8 prosent noe som var en større økning enn hva økonomene hadde ventet. Forventningene tilsa en økning på 1 prosent. Eksportprisene økte i samme periode med 0,9 prosent og er den største oppgangen siden 1995.

Prisen på de importerte petroleumsproduktene økte i snitt med 6,9 prosent og kommer som et resultat av rekordhøye oljepriser og historisk svak dollar. Hvis en utelater petroleumsprodukter økte importprisene med 0,5 prosent.

Det foreløpige resultatet fra forbrukertillitsundersøkelsen til University of Michigan kom inn med en verdi på 75 poeng for november. Det var lavere enn oktobermålingen på 80,9, og lavere enn markedets forventning på 80, ifølge Briefing.com.

Oljeprisen var fredag relativt lite endret. Et fra nordsjøolje for levering i desember steg 0,2 prosent til 93,00 dollar. Både olje- og oljeserviceaksjer falt grovt sett i takt med markedet.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones -1,69% til 13.042,74

Nasdaq -2,52% til 2.627,94

S&P 500 -1,43% til 1.453,70

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis