Den tidligere toppsjefen i den russiske telekomgiganten Vimpelcom Jo Lunder, fremmet krav mot staten på flere hundre millioner kroner for tap han hevder å ha lidd da han var siktet og etterforsket for grov korrupsjon fra 2015 til 2017.

Men samme dag som rettsaken skulle starte, trakk Lunder kravet. Til Dagens Næringsliv forklarte han at det hele var en familiebeslutning, og trakk frem den store påkjenningen saken har vært for dem de siste sju årene.

Økokrim-sjef Pål Lønseth var derimot ikke enig i Lunders forklaring.

– Jeg antar at motparten nå innså at vår sak sto så sterkt at det var grunn til å trekke søksmålet. Vi mener at Lunder selv bærer risikoen for mistanken om korrupsjon, og at Økokrim ved pågripelsen og fremstillingen for varetekt ikke kan bebreides, fortalte Lønseth til NTB.

– Unødvendig siste stikk

Uttalelsen får både Lunders advokat Sven Eriksrud og tidligere statsadvokat Vidar Strømme til å reagere.

– Lunders forklaring legger ikke opp til en slik diskusjon. Han peker på at det er en familiebeslutning, da er det ikke nødvendig at Økokrim-sjefen slår tilbake med antakelser. I stedet kommer Økokrim med et helt unødvendig siste stikk, som Lunder umulig kan svare på. Han blir satt sjakk matt, konstaterer Strømme.

Les også: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder trekker erstatningssøksmålet mot staten.

Han har tidligere jobbet i advokatfirmaet Schjødt, men har ikke vært involvert i saken mellom den tidligere toppsjefen og Økokrim.

– Hva Lunders motiv er, vet Økokrim ingenting om. De antar hva Lunder har tenkt, som er annerledes enn det han selv sier. Det kan jeg ikke forstå at de har grunnlag for, sier advokaten som nå er fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter.

Ifølge Lunders advokat, Sven Eriksrud, skal de ha mottatt flere henvendelser som reagerer på det samme som Strømme.

Utover dette ønsker hverken den tidligere toppsjefen eller advokaten å kommentere saken.

Den tidligere stats- og regjeringsadvokaten, Strømme, mener han ser en ny trend fra offentlige tjenestemenn.

– Som stat skal man være nøytral, og bare akseptere domstolers og motparters standpunkter. Det er kanskje til dels en illusjon. Men i så fall en illusjon det er verd å ta vare på. Det er riktignok en del år siden jeg drev med dette. Jeg tror ikke det er tvil om at statens representanter nå gir mer uttrykk for seiersglede enn før, skriver han på sin egen Facebook-side.

– Det blir også en selvforsterkende praksis. Når enkelte da plutselig ikke velger å legge seg på samme linje. Da fremstår det som at man har hatt en dårlig sak, utdyper Strømme. til Nettavisen.

Taus Økokrim-sjef

Økokrim-sjef Pål Lønseth ønsker hverken kommentere sin egen uttalelse eller Strømmes kommentarer rundt offentlige tjenestemenns uttrykk for seiersglede.

– Økokrim har brukt nok ressurser for å imøtegå dette søksmålet og forholder oss til at kravet er trukket, forteller Lønseth.

– At Strømme er uenig i vår oppfatning, burde ikke være en overraskelse for noen. Han har tidligere vært ansatt i Schjødt selv, legger han til.