Gå til sidens hovedinnhold

50 fakta som gjør deg smartere

... og en som gjør deg dummere.

An investment in knowledge pays the best interest.
- Benjamin Franklin

Under har vi samlet 50 fakta som vi er relativt sikre på at du ikke hade full kontroll på før du fikk denne saken i nettleseren din. Hvis du faktisk hadde kontroll på alle hundre før du leste dette kan vi ikke si annet enn at vi er virkelig imponert.

1. Blindtarmen har en funksjon, en ganske viktig en. Bakterier du trenger tar seg en hvilepause i blindtarmen for å bli friskere og bedre, samt for å formere seg. Det er i hvert fall en overforenkling av nye funn som har blitt gjort om blindtarmen.

2. Otto Frederick Rohwedder er mannen som fant opp oppskjært brød. Ikke det at folk ikke hadde skjært opp brød før, men han fant opp den automatiske brødkuttermaskinen. Seks år etter at han fant opp maskinen ble det solgt mer oppskjært brød enn vanlig brød i USA.

3. Hvis du gnir en løk mot undersiden av foten din så vil du smake løk omtrent en halvtime senere. Bakgrunnen er at smaken vil ta seg en tur sammen med blodet ditt. Vi er klar over at det finnes mer effektive måter å smake løk på, altså...

4. Det er 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atomer i kroppen din.

5. Byplanlegging med rette gater, i en slags grid, er ingen moderne oppfinnelse. De eldste som er funnet er fra Pakistan. Byen Mohenjo-daro hadde slike for rundt 4600 år siden.

6. Universets farge er omtrent som bakgrunnsfargen på Side3. Eller, fargen til lyset i universet i hvert fall. Ellers er det jo en del svart, som ikke er en farge. RGB-koden for fargen er #FFF8E7

7. Mennesker har samme antall hår på kroppen som sjimpanser.

8. Månen beveger seg vekk fra jorda. Rundt 3.7 cm hvert år.

9. I gjennomsnitt vokser neglene på fingrene dine rundt 3,7 cm hvert år. Nei, det er visstnok ingen sammenheng.

10. To eneggede tvillinger som ble adoptert bort ved fødselen ble begge kalt James av sine to foreldrepar. De ble begge politimenn og giftet seg med en kvinne som het Linda. Begge fikk sønner, den første James kalt sin for James Alan og den andre brukte navnet James Allan. Begge ble også skilt, og giftet seg på nytt. Med en kvinne som het Betty. Begge hadde også en hund som het Toy.

11. Alle atomene i kroppen din er milliarder av år gamle, og hydrogen - som det er mest av - ble dannet ved Big Bang for 13,7 milliarder år siden. Jepp, du er en evolusjon av det store smellet.

12. Martin Luther skrev tre bøker som angrep jøder og jødedommen. I den ene skrev han at jødiske hjem burde raseres, at jøder ikke burde ha noen beskyttelse under noen lov og at de ikke skulle bli møtt med nåde.

13. Menneskeøyet kan se Andromedagalaksen (hvis du har godt syn og det er god sikt). Det du ser er 2,5 millioner år gammelt lys, altså fra før det fantes mennesker på jorda.

14. Det du tror du ser er ikke slik ting egentlig er. Øynene dine har flere såkalte blindsoner, og de beveger seg hele tiden (omtrent som hvis du filmer med et kamera som hopper). Hjernen din maler igjen blindsonene og har en innebygget stabilisator. Derfor er det ikke sikkert at vi alle ser det samme...

15. I løpet av de siste 3500 årene har det vært rundt 230 år hvor det ikke har vært krig.

16. Andorra erklærte krig mot Tyskland under første verdenskrig, og var faktisk i krig med landet fortsatt da andre verdenskrig brøt ut. Denne diplomatiske bagatellen ble ikke fikset før i 1957 siden Andorra ikke signerte Versailles-traktaten (og heller ikke ble nevnt).

17. Darth Vader er faren til Luke Skywalker. Bruce Willis er død i Den sjette sansen. Dama i The Crying Game er en mann. E.T. reiser hjem. Hvis du ikke har sett filmene føler du kanskje at vi har ødelagt dem for deg. Fakta er at undersøkelser viser at folk som vet slutten på en film vil nyte den mer enn de som ikke vet slutten.

18. Menn blir faktisk dummere hvis de møter på eller er i nærheten av en vakker kvinne. Ikke at vi ikke visste det fra før av.

19. Fotballgærninger liker sine koner bedre enn fotballspillere på favorittlaget.

20. Det er en myte at GOLF står for Gentlemen Only - Ladies Forbidden. Golf stammer fra ordet gouf på skotsk eller norrønt kolfr. Gouf betyr kølle, kolfr er den greia i bjeller eller kirkeklokker som lager lyden.

21. I 1920 gikk mennesket for første gang forbi gullfisker i gjennomsnittlig levetid. En gullfisk kan leve over 50 år, hvis den ikke plasseres i en bolle eller et akvarium... Den gjennomsnittlige levealderen tidlig på 1900-tallet var 47,4 år i verden.

22.Sir Winston Churchill var halvt amerikaner. Hans mor var fra Brooklyn i New York.

23. Teposer, slik vi bruker i dag, er 110 år gamle i 2013. Thomas Sullivan var en tehandler i New York som ville spare penger. Han begynte derfor å sende ut prøver på te til sine kunder i små poser istedenfor i bokser. Kundene trodde at posene var ment til å bruke i teen, og - vips - var teposen funnet opp.

24. Teen stammer fra Kina hvor man drakk te i hvert fall fra rundt tusen år før år 0. Teen kom til Europa rundt 1640, og ble da kalt cha.

25. Kaffe stammer fra Ethiopia, mest sannsynlig fra området som var kongeriket Kaffa fra 1390 til 1897.

26. Sjokolade stammer sannsynligvis fra området som i dag er Honduras. De eldste funnene som kan tyde på nytelse av sjokolade er 3500 år gamle.

27. Hvis en statue i en park viser en person til hest kan du som en hovedregel finne ut hvordan personen døde. Hvis to av beina er i lufta døde personen i kamp, hvis ett bein er i lufta døde personen av skader han eller hun fikk i en kamp, hvis alle fire beina er i bakken døde personen av naturlige årsaker.

28. De første innbyggerne i Norge kom fra en kultur kalt Ahrensburgier. De eldste funnene er gjort i Finnmark og Rogaland.

29. Dante Alighieri døde noen få timer etter at han hadde skrevet ferdig sitt mesterverk: La Divina commedia

30. Det amerikanske ordet Hooker stammer fra en general; James T. Hooker. Han betalte kvinner for å ligge med sine soldater, og navnet ble til i etterkant...

31. 10 prosent av alle mennesker som har levd i løpet av jordens historie lever i dag.

32. Det er over 170 milliarder galasker i verden.

33. Du får flere bakteriere av å ta noen i hånda enn ved å kysse.

34. De eldste medisinske skriftene som er funnet stammer fra Imhotep. Ja, han som er slemmingen i The Mummy.

35. I gjennomsnitt har en mann 11 ereksjoner i løpet av en dag. Ni av dem om natten.

36. Den lengste penisen som man har målt, var 34 centimeter.

37. Målinger gjort av helsemyndigheter tilsier at lengst gjennomsnitt finnes i Kongo (17,9 cm).

38. Kortest snitt er fra Sør-Korea (9,7 cm)

39. Gjennomsnittet i Norge er 14,6 centimeter, sånn apropos.

40. Forgjengeren til Facebook var Facemash, en slags Hot or Not for Harvard-studenter.

41. Det første interaktive elektroniske spillet er fra 1947 og ble kalt Cathode Ray Tube Amusement Device .

42. Det tv-nyhetsprogrammet som har blitt vist lengst er Tagesschau i Tyskland. Første sending var 26.desember 1952, og nyhetene sendes på ARD.

43. Det er en myte at kvinner blunker mer enn menn. Samtidig: Undersøkelser har vist at kvinner som bruker p-piller blunker 32 prosent mer enn andre. Hvorfor har man foreløpig ikke funnet ut.

44. Barn vokser mer om våren enn ellers på året. Bakgrunnen er mer bevegelse, solens påvirkning og at de er mer våkne. Så, ja, du må kjøpe nye sommerklær.

45. Den første presidenten i USA som var født som amerikaner var Martin van Buren (1837-1841). Alle før van Buren var født som britiske borgere.

46. Mario i Super Mario Brothers dukket først opp i ett annet dataspill. Husker du hvilket? Donkey Kong. Han ble der kalt Jumpman.

47. Det er flere stjerner i universet enn det er sandkorn på alle strender i hele verden.

48. Haakon Magnus vil bli den første kongen med to norskfødte foreldre etter unionsoppløsningen. Haralds mor var svensk (med dansk mor). Olavs far var dansk og moren britisk (med dansk mor). Og, Haakon VII het egentlig Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel og var dansk (med svensk mor).

49.Jimmy Carter var den første amerikanske presidenten som var født på sykehus. Han var president fra 1977 til 1981.

50. Norge er i størrelse den 68. største landet i verden. Vi ligger rett bak Japan, Tyskland, Kongo og Malaysia - og rett foran Polen, Elfenbenskysten, Italia og New Zealand.

51. Kvinners venstre bryst er større enn det høyre. I hvert fall vanligvis. Sjekk selv!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken