Gå til sidens hovedinnhold

Trøbbelstart for rally

Alt var klart for børsfest. I stedet har investorene tapt over 55 milliarder på en uke.

Et samlet analytikerkorps og de aller fleste investorer ventet en festartet børsstart på Oslo Børs i år. Slik gikk det ikke. Etter første børsuken er fasiten at aksjene på Oslo Børs har falt tilbake rundt 2,7 prosent.Med en samlet verdi på børsselskapene på 1.954 milliarder kroner, har dermed verdien av aksjene på Oslo Børs falt rundt 55 milliarder kroner.Staren på året på Oslo Børs har altså blitt mer en blåmandag, enn den ventede festen. Januar-rallyet har med andre ord latt vente på seg.Oljeprisen styrer?

Det er en opplest og klarert sannhet at oljeprisen er den viktigste parameteren på Oslo Børs. Bakgrunnen for fallet så langt i år er også oljeprisen. Den har startet året med å falle med rundt 10 prosent.Ser vi på utviklingen til oljeprisen i 2006 og Oslo Børs’ utvikling i fjor, kommer det også en interessant forhold, som sparker bein under oljesannheten.Mens oljeprisen var helt flat i fjor, steg Oslo Børs med over 30 prosent. Hvis vi måler Oslo Børs i dollar er utviklingen enda sterkere. Da har prisen på børsselskapene samlet steget med 40 prosent.Mer oppkjøp?

NA24 kunne fredag melde om at flere selskap er forventet å bli gjenstand for oppkjøps- og fusjonsinteresse i 2007. I 2006 var det flere selskap som ble strøket fra børslistene som følge av nettopp oppkjøp og fusjoner.Spørsmålet er om markedet vil forvente en høyere oppkjøpstemperatur i tiden som kommer.- men internasjonale forhold viktige

Jan Eilert Fleischer, som tidligere var forvalter av suksessfondet Gambak, trekker frem at internasjonale forhold kan bli viktige drivere for børsåret 2007.- Viktige drivere blir om landingen i USA blir noe lunde myk, det vil si at fallet i boligmarkedet ikke blir så alvorlig at det smitter over på resten av økonomien, sier Fleischer til NA24.Han trekker også frem at den økonomiske veksten i India og Kina ser ut til å fortsette mens den tyske økonomien, som lenge har slitt i motbakke, ser ut til å våkne til live.Ikke redd for oljen

Fleischer forteller til NA24 at han ikke er så bekymret for at det svake markedet, som har vært så langt i 2007, vil fortsette.- De to siste dagene har ikke vært morsomme, men jeg kan ikke se at en mild vinter i USA skal føre til en kraftig oljeprisnedgang, sier Fleischer som i likhet med flere oljeeksperter NA24 har snakket med fredag venter oppgang om ikke lang tid.- Det er ingen grunn til panikk, sier Fleischer til NA24.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken