Tron: Legacy - USA 2010. Regi: Joseph Kosinski. Med: Garret Hedlund, Jeff Bridges, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, Michael Sheen, James Frain, Beau Garrett

Aldersgrense: 7 år (frarådes unge under 7 år)

Den opprinnelige «Tron» fra 1982 var banebrytende i sin bruk av digitaleffekter, og baserte seg på noen ideer som var langt forut for sin analoge tid. Filmen ble imidlertid stående som mer av en kultfavoritt enn en kioskvelter.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Likevel har Disney-konsernet valgt å virkelig dundre løs på stortromma når de erklærer dette universet for gjenåpnet med oppfølgeren «Tron: Legacy» hele 28 år senere.

Den nye filmen begynner i 1989, hvor en digitalt forynget Jeff Bridges – som gjentar begge sine roller fra den første filmen – forteller sin syvårige sønn at han er rett ved et større gjennombrudd i arbeidet med å skape en digital verden, parallell til vår egen. Før han drar på jobben, for aldri å komme tilbake.

Deretter hopper vi fram til vår tid, hvor Sam er blitt en nokså sint ung mann som har overlatt farens selskap til noen mindre sympatiske typer i dress. Helt til han plutselig oppdager portalen til den virtuelle virkeligheten pappa Flynn snakket om.

Over på den andre siden møter han kloningen Clu (også spilt av Bridges), som styrer showet her. Et show som i hovedsak består av gladiatoraktige dataspill, med Sam selv som ufrivillig deltaker.

Her introduseres han også for den futuristisk fagre Quorra, som kan lede ham til gamlefar Flynn.

«Tron: Legacy» er en eneste stor orgie i digitaleffekter, med et overbevisende og tidvis mektig visuelt plan som fører tankene til både «The Matrix» og «Star Wars». Dette burde med andre ord være julaften for mang en sci fi-entusiast, men filmen lever dessverre ikke opp til sitt potensial. Enn si til de skyhøye forventningene Disneys markedsføringsapparat har skapt.

Kan hende hensikten er å holde tilbake en del materiale til eventuelle oppfølgere, men jeg synes man kunne gjort mer ut av innholdet i det alternative universet, som i likhet med selve historien oppleves som noe hult. Til å være en så påkostet film om en særegen digital verden, er dette et overraskende lite fascinerende sted å være.

Garrett Hedlund i rollen som (den voksne) Sam er heller ingen spesielt fengslende hovedperson, og evner sjelden å framstille karakterens nokså banale følelser med særlig troverdighet. Olivia Wildes Quorra ser unektelig godt ut, men når aldri over støvletthælene til Trinity fra «The Matrix».

På plussiden skal det suggererende elektrosymfoniske lydsporet til Daft Punk nevnes. Duoen dukker også opp i en rimelig unødvendig cameo sammen med filmens mest fascinerende figur: Michael Sheen («The Queen» og «Frist/Nixon») som en slags krysning mellom Malcolm McDowell og Ziggy Stardust.

«Tron: Legacy» er visuelt imponerende, men føles likevel litt som å se på noen spille dataspill. Altså ikke spesielt engasjerende.

SE VIDEO AV TRON: LEGACY

HTML EMBED