Gå til sidens hovedinnhold

- Hun ga store opplevelser

Anne-Cath. skrev seg inn i hjertene til voksne og barn, sier Trond Giske.

(SIDE2): Barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly døde natt til mandag. Hun ble 88 år gammel.

BAKGRUNN: Hele Norges mormor er død

- Var mye mer
- Anne-Cath. Vestly var en av Norges aller største barnebokforfattere. Hun har gitt leseglede og store opplevelser for flere generasjoner. Hun skrev seg inn i hjertene til både voksne og barn med historiene om blant andre mormor og de åtte ungene, Knerten og Ole Aleksander Fili-bom-bom-bom. Hun huskes også for sitt nære samarbeid med Alf Prøysen, sier kulturminister Trond Giske i en pressemelding.

- Anne-Cath. Vestly var en viktig forfatter som skildret endringene i det norske samfunnet på en måte både barn og voksne kunne kjenne seg igjen i. Hun utfordret datidens tradisjonelle kjønnsroller gjennom å skrive om Aurora og Sokrates’ far som var hjemmeværende og Guros mor som var alenemor og vaktmester. Hun skildret det nye Norge gjennom å legge store deler av sitt litterære univers til drabantbyen Tiriltoppen.

- Hun spilte selv rollen som mormor i de to filmene om mormor og de åtte ungene, og ble av mange oppfattet som hele Norges mormor. Men Anne-Cath. Vestly var mye mer enn det. Det er en stor forfatter med et stort livsverk som nå har gått bort, sier kulturministeren.

Stor betydning
Også skuespiller og regissør Åsleik Engmark sørger over barnebokforfatteren. Han jobber med filmen «Lillebror og Knerten» som kommer til høsten 2009.

LES MER: - Hun hadde en enorm betydning

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken