Gå til sidens hovedinnhold

Giske vil kutte formueskatten

Samtidig vil han øke eiendomsskatten.

Næringsminister Trond Giske kaster seg på debatten om skattlegging av privatpersoner og gir uttrykk for at han vil erstatte dagens formuesskatt med en eiendomsskatt. Forutsetningen er at høyresiden vil støtte opp om forslaget, skriver Dagens Næringsliv.

Giskes uttalelser kommer som en oppfølger til Eskil Pedersen, AUF-leder, skattepolitiske utspill i går.

Næringsministeren påpeker at det skattemessig er langt mer lukrativt å investere i alle typer eiendom, enn det er å sette penger i næringsvirksomhet. Det er dette skattehull ministeren vil ha tettet.

Økt eiendomsskatt
Trond Giske gir uttrykk for at han mener eiendomsbeskatningen i Norge er for moderat og at den derfor bør heves.

- Vi kan ikke leve i lengden med at penger investert i bedrifter skattes som formue på en tøffere måte enn penger plassert i eiendomsmasse. Jeg tror det er åpenbart for alle at en eller annen gang i fremtiden må det bli en jevnere beskatning av ulike formuesobjekter, sier Trond Giske til avisen.

Ministeren er imidlertid klar på at næringslivet på ingen måte skal beskattes noe hardere enn det som er tilfellet i dag.

AUF vil øke skatten
Onsdag rykket AUF-leder Eskil Pedersen ut og sa han vil ha økt skatt for næringslivet og dem som tjener mer enn 400.000 kroner. Dermed er skattedebatten i full gang i Ap.

Her er AUFs forslag til økte skatter:
1) Senket skattesats og økt bunnfradrag for de laveste inntektene

2) Toppskatt for flere. Alle med inntekter over 400.000 kroner skal betale toppskatt, mens denne grensen er 471.200 kroner i dag. AUF vil også senke innslagspunktet for trinn 2 fra dagens 765.800 kroner til mellom 500.000 og 600.000 kroner, og vil innføre et tredje innslagspunkt for de aller høyeste inntektene.

3) Personers kapitalinntekter skattlegges på samme måte som lønnsinntekter, dvs. med trygdeavgift og toppskatt.

4) Null skattefradrag for renter på lån over 3 millioner kroner. AUF anslår at dette kan gi flere milliarder kroner mer til fellesskapet.

5) Økte avgifter på "luksusforbruk" og reduserte avgifter på "nødvendige forbruksvarer".

6) Skatt på valutatransaksjoner innenlands og avgift på omsetning av aksjer. AUF skisserer en aksjeomsetningssats på 0,7 prosent, og at dette kan gi rundt 10 milliarder kroner i økte

Les flere saker på NA24

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken