Gå til sidens hovedinnhold

Tror oljeindustrien driver skremselspropaganda

Inga MarieThorkildsen (SV) tror oljeindustrien bevisst og feilaktig skylder på biodrivstoff som årsak til matvarekrisen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Thorkildsen tror oljeindustrien vil skremme oss, skriver Dagbladet.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg frykter at det er oljelobbyens propaganda som har gitt voldsomt overfokus på biodrivstoff. Noen står bak og pusher biodrivstoff foran i køen av årsaker. Hvem tjener mest på at biodrivstoff kommer dårlig ut? Det er de som serverer verdens bilister fossilt drivstoff, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Hun viser til at den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren har avfeid at det finnes årsakssammenheger mellom økt brukt av biodrivstoff og matkrisen.

Økt bruk av biodrivstoff har fått mye av skylden for den pågående krisen, fordi dyrkbar mark som kunne blitt brukt til matproduksjon blir brukt til produksjon av biodrivstoff isteden.

Thorkildsen understreker at hun er svært bekymret for den internasjonale matvaresituasjonen. Hun mener det er feil å gi biodrivstoff skylden, og viser til FNs matvare- og jorbruksorganisasjon som anslår at biodrivstoffproduksjon er årsak til 10 prosent av prisøkningen.

Hun mener at dumping av matvarer fra rike land, etterspørselsvekst i Kina, spekulasjon på børsene, høye oljepriser som slår ut i høye diesel- og gjødselpriser og ekstremvær er vel så viktige årsaker til krisen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter