Gå til sidens hovedinnhold

Hadde bannekopp på settet

- Jeg tror hun tjente mer penger på den enn «True Grit», sier Coen-brødrene om sin Oscar-nominerte 14-åring.

(SIDE2:) Torsdag åpnet filmfestivalen i Berlin med Coen-brødrenes «True Grit». Filmen, som er en western, gikk helt uventet til topps på kinoene i USA, en suksess de bejublede Coen-brødrene faktisk ikke er vant til.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Filmen er nominert til 10 Oscar, to mindre enn «Kongens tale». En av de nominerte er Hailee Steinfeld (14) i hennes aller første rolle. Hadde ikke hun fungert, hadde det heller ikke vært noe til film.

SE ALLE DE YNGSTE OSCAR-NOMINERTE HER:

Husker du disse?

Hard som flint
Steinfeld spiller hovedrollen som Mattie Ross, en ungjente som blir sendt inn til byen for å hente sin drepte far. Det viser seg raskt at Mattie er en jente med realt bein i nesa. Og hun akter å få sin fars morder (Josh Brolin) hengt.

Til det leier hun inn Reuben J. «Rooster» Cogburn, U.S Marshall (Jeff Bridges), en kar med den dypeste whiskyrøsten du kan tenke deg. Men som Mattie sier, han er kjent for å ha «true grit» eller «ekte tæl» - han viser ingen nåde - derav den norske tittelen på filmen, «Et ekte mannfolk».

På veien får de følge av texas ranger, Matt Damon som LaBoeuf (uttales LaBif). En mann som ikke er redd for å gi Mattie ris på rumpa. Med to trigger happy karer på laget forsøker Mattie å styre etter et visst moralsk kompass, men hun er like hard når det kommer til forbrytelse og ikke minst straff.

Filmen bygger på en roman av Charles Portis og er filmet før i 1969 da med John Wayne, men minner lite om den filmen.

Farsfigurer
- Hvordan det var å være omringet av så mange menn? Jeg var jo ikke det. Moren min var med, makeupdamen var der og kostymedesigneren. Dialogen var det tøffeste og da jeg skjønte hvordan jeg skulle angripe den, gikk det egentlig fint,. Det er klart at jeg i begynnelsen var litt overveldet av alt, og disse karene, men de ble alle som farsfigurer for meg, forteller Hailee Steinfeld.

Stenfield kom til pressekonferansen for åpningsfilmen med to bamser i armene, som hun hadde fått av fans og rødmet kledelig over den jublende applausen hun fikk for sin innsats.

- Hun passet på at vi ikke oppførte oss dårlig noen av oss. Hun hadde en bannekopp. Jeg mener F-ordet var en femmer. Jeg holdt litt oversikten så jeg vet jeg skylder deg penger, sier Jeff Bridges til Hailee.

- Hun tjente nok mer på den koppen enn på filmen, sier Joel Coen.

Nytt liv for western
Hailee Steinfeld har brukt de siste ukene til å springe fra den ene prisutdelingen til den andre. At hovedpersonen i «True Grit» er en 14-åring har fått en helt ny skare av westernfans inn i kinomørket.

- Jeg kjente ikke så mye til westernfilm før jeg fikk denne rollen. Men her om dagen gikk jeg og vennene mine forbi noen jenter som snakket om «True Grit». Det synes jeg er kult, sier den sjarmerende Hailee.

SE VIDEO AV TRUE GRIT

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken