Gå til sidens hovedinnhold

Truer med å blande seg inn i matkrigen

- Det vil være naturlig at statsråden går inn i saken, sier Øyvind Korsberg.

Konkurransetilsynet vurderer for tiden om de skal godkjenne et samarbeid om innkjøp av varer mellom Ica og Norgesgruppen. Det er ventet at deres avgjørelse blir annonsert i starten av neste år.

Som motsvar truer Coop og Rema 1000 med å gjøre det samme, noe som i realiteten vil redusere antallet aktører i bransjen til to - da de samlet har en markedsandel på over 95 prosent.

Les mer: Matmilliardærene rotter seg sammen

Det får Øyvind Korsberg hos Frp til å se rødt.

- Det som høyst trolig blir situasjonen om konkurransetilsynet ikke griper inn og setter en stopper for duopol-situasjonen er at det blir et dårligere vareutvalg, høyere pris, økt grensehandel, svært vanskelig for nye aktører å etablere seg og vanskeligere for lokale matprodusenter å komme inn på markedet, sier Korsberg til Nettavisen NA24.

- Jeg frykter også at det blir nærmest umulig for andre aktører å komme seg inn på markedet. Det er en uholdbar situasjon, der forbrukerne får regningen bokstavelig talt, sier han.

- Radikalt endret
Han roper nå på Konkurransetilsynet, som han mener at må nedstemme søknaden til Norgesgruppen og Ica.

- Nå er situasjonen radikalt endret så nå bør Konkurransetilsynet på banen og se helheten innenfor dagligvarebransjen.

Korsberg som er første nestleder i næringskomiteen på Stortinget er overbevist om at tilsynet da vil si nei.

- Da er jeg ikke i tvil om at de vil sette ned foten i denne saken. Du vil ha to, men du vil også ha reell konkurranse. Jeg tror ikke man kan leve med å ha bare ha to aktører innenfor den bransjen, sier han.

- Regjeringen kan gå inn
Skjer ikke det mener han Næringsminister Monica Mæland (Høyre) bør på banen. Konkurransetilsynet er lagt under Mælands departement.

- Det vil være naturlig at statsråden går inn i saken. Men først og fremst er det naturlig at Konkurransetilsynet ser på saken først og rimelig raskt. Så får man se om det er naturlig for regjeringen å gå inn i saken

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken