Gå til sidens hovedinnhold

Truer med utmelding

Dagsrevyens redaksjonsklubb truer med å melde seg ut av Norsk Journalistlag, dersom de gjennomfører en politisk streik mot midlertidige ansettelser. De mener det vil sette dem i en uakseptabel dobbeltrolle som journalister.

Norsk Journalistlag vurderer å delta i fagbevegelsens politiske streik mot regjeringens forslag om midlertidige ansettelser. Det vil ikke Dagsrevyens redaksjonsklubb ha noe av.

– En politisk streik om en så omstridt sak setter oss i en uakseptabel dobbeltrolle som journalister. Vi ser saken om midlertidige ansettelser som prinsipielt viktig, men Norsk Journalistlag har aldri tidligere i historien deltatt i en politisk streik nettopp på grunn av kravene til uavhengighet, sier klubbleder Anders Børringbo til Journalisten.

Han forteller om opprørsstemning og sterke følelser i klubben. Rundt 40 av klubbens 120 medlemmer har varslet at de melder seg ut av NJ hvis de må streike.

– Sannsynligvis er det flere. Dette er en reaksjon å lytte til fra noen av dem som dekker saken om midlertidige ansettelser tettest. Det gjelder spesielt reportere som arbeider med politikk og økonomi, men også mange allmennreportere i innenriksredaksjonen. De er prinsipielt imot å ty til politisk streik, sier Børringbo.

Ifølge Journalisten reagerer Dagsrevyens redaksjonsklubb sterkt på framgangsmåten. Han er skuffet over at vedtaket om streik ble gjort i NJs landsstyre uten at den øvrige organisasjonen fikk debattere saken på forhånd. Børringbo viser også til at Landsstyret var splittet i saken.

Leder i Norsk Journalistlag, Ann-Magrit Austenå, sier til fagbladet at hun har forståelse om at en eventuell streik vekker diskusjon.

– Noe annet ville vært overraskende, så lenge det er første gang NJ er innstilt på å gå til politisk streik. Jeg er imidlertid overrasket over den sterke reaksjonen, gitt at saken dreier seg om et så viktig stridstema som midlertidig ansatte.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken