Gå til sidens hovedinnhold

- Lista har 214 navn

Det er slutt på å ljuge på seg å ha vært på Norges mest legendariske konsert. Se bildene her!

(SIDE2): - Jeg har ikke fått tak i navnet på hun dama som ble med gitarist Steve Jones opp på hotellrommet etter konserten, sier forfatter av boken «Banned in the UK - Sex Pistols exiled to Oslo 1977», Trygve Mathiesen, til Side2.

- Det er jo mulig hun ikke vil oute groupiefortiden sin, ler han.

Stedet var Pingvin Club, datoen var 20. juli 1977 og bandet var Sex Pistols. Og til tross for at det ikke var plass til mer enn noen få hundre publikummere, skal flere tusen ha påstått å ha vært der den kvelden.

Upubliserte bilder
Men nå er den (nesten) komplette listen over hvem som var der den beryktede kvelden satt sammen, etter to års nitidig arbeid av forfatteren. Og den lista består av 214 navn.

- Det var en kjempemorsom utfordring. Det er den mest legendariske konserten som har vært i Norge, og den har fått et slik omfang at man skulle trodd den hadde vært i Oslo Spektrum og ikke på et lite ubetydelig diskotek i sentrum av oslo med plass til 200, sier Mathiesen, som mener punken og konserten hadde så stor betydning for rock- og konsertmiljøet i Norge, at en bok var på sin plass.

Da Sex Pistols spilte sin navngjetne konsert i Norge, var de på det tidspunktet bannlyst på britisk radio. I ettertid har snakk om hvem som var der - og hvem som ikke var der - blitt en del av norsk rocks historie.

I forbindelse med lanseringen stilles 47 tidligere upubliserte bilder fra konsertkvelden ut fredag 3. september i galleri MAP. På kvelden markeres det hele med konsert på Parkteateret med Backstreet Girls, Ronny Pøbel og Pornofilm på scenen.

Se bilder fra utstillingen nederst i saken!

- Dessuten var det interessant å sette opp en liste over de som faktisk var på konserten, og slik legge den ballen død.

- Mellom 1955 og -57
Gjennom etterlysninger via media, skattelister, Facebook og bilder fra kvelden, har Mathiesen klart å finne navnet på 214 av de som så Sid Vicious og Co den kvelden. Listen består av en rekke musikere, en del stamgjester og en del veldig musikkinteresserte ungdom, forteller han.

- De fleste var født mellom 1955 og 57, det var begge kjønn representert og i overveiene grad var publikummerne bosatt i Grorud- og Østensjøområdet, sier forfatteren, men legger til at hele landet var representert fra Bodø i Nord og helt syd.

Selv var han 15 da de utagerende britene gjestet hovedstaden, og var ikke på konserten.

- Jeg var for ung til å komme inn og for uerfaren konsertgjenger til å kunne snike meg inn. Men jeg føler nesten jeg har gjennopplevd den ved å skrive boka. Og jeg har aldri skrytt på meg å ha vært der, det kan jeg ha god samvittighet for å si.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lista med stor L
To år har han brukt på boka, og listen tok svært mye av tiden. Det å få bekreftet hvem som faktisk var der, har ikke vært like lett.

- Ofte har de som bekrefter selv å ha vært der hatt en helt unik historie og opplevelse av konserten, som de har formidlet til meg. Det har gjort det mulig å gjennomskue de som har prøvd å bløffe. De aller fleste har hatt unike historier, i tillegg til navngitt personer som de var sammen med. Det er sjelden folk går alene, sier Mathiesen, som sier det har vært oppsiktsvekkende få som har forsøkt å lyve om sin tilstedeværese den juli-kvelden.

- Å skryte på seg noe i fylla er nok enklere enn å skulle lyve, med navn, i en bok, mener han, og har en teori om at det er de som ikke var på konserten som har spredd myten om at mange lyver om å ha vært der, for slik å redusere viktigheten av konserten og lettere legitimere sitt eget fravær.

Men blant de som faktisk var der er navn som Jan Teigen, Terje Rypdal og Herodes Falsk, samt barnevakta til Lars Lillo Stenberg. Resten av lista må man sjekke boka for å finne ut.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

- Husker ikke, men...
Men som leser skal man slippe å være i tvil - de navnene han ikke har klart å få en 100 prosent bekreftesle på, har han tatt forbehold ved og satt en stjerne ved navnet deres.

- I noen tilfeller har det vært bransjefolk som mener bestemt at de var der. De husker ikke noe fra konserten, men forklarer at de var på Pingvin jevnlig og var der hele sommeren. Det finnes ikke andre som bekrefter at de var der - og da blir det flere stjerner etter navnet på lista, ler Mathiesen.

(Under kan du se bandet i aksjon samme sommer, i Sverige.)

HTML EMBED

Mathiesen tror lista er så komplett som det er mulig å få den nå, men legger til at det vil komme flere navn på den.

- I dag så ringte en dame og sa hun hadde sett jeg hadde etterlyst vedkommende på et av bildene fra konserten, men ikke tenkt at jeg var interessert i henne. Men hun og venninna kommer med i andre-opplaget. Så ja, allerede nå begynner lista å bli større.

Rotten
Boka er skrevet på engelsk, etterspm punken og bandet har en hærskare etterfølgere på den britiske øya. Release-fest var det i London sist uke, der Sex Pistols ble representert av dengang roadie, Steve Connoly.

- Jeg har vært i kontakt med Johnny Rotten fire ganger. Han har ikke vært så villig å prate om dette her. Han er en særing og vil ikke bli fortalt hva han skal gjøre, men han er interessert i boka.

Og om dama han ennå ikke har identifisert som gitaristens selskap den kvelden, har Mathiesen dette å si:

- Steve Jones og dama ble kjørt til hotellrommet, og hun var norsk, det vet jeg. Så kanskje det er en 32 år gammel arving der ute, flirer Mathiesen.

3686

Kommentarer til denne saken