Tsjekkia og Praha i sommer? Her finner du de beste historiene

Tsjekkia har en fantastisk hovedstad, men landet har også mye annet spennende å by på. Som for eksempel Mariánské Lázne (også kjent som Marienbad).

I den historisk kjent ugjestmilde, myrlendte regionen vest–Böhmen vokste det tidlig på 1800-tallet frem en staselig by, som snart ble svært populær blant komponister, filosofer, forfattere og statsmenn.

Gustav Mahler og Richard Wagner jobbet med sine komposisjoner her, Rudyard Kipling forbedret sitt handicap i golf, og Alfred Nobel og Maxim Gorky lindret sine plager i byens spa.

Sigmund Freud grublet over menneskesjelens uendelige dybde i et gjørmebad, og Thomas Alva Edison kunne drømme om nye oppfinnelser mens han nøt tilværelsen på femstjernershotellet «Hotel Esplanade».

Mark Twain beskrev til og med spaet i den noe satiriske artikkelen «Marienbad – En helsefabrikk»

Avlegger man Mariánské Lázne et besøk i dag, finner man flere steder referanser til deres besøk for et par hundre år tilbake.

En spesiell gjest

Mange kjendiser og berømte personer har etterhvert nytt godt av spaet i den lille tsjekkiske byen, men blant alle de berømte personer som har gjestet spaet, så er det en som skiller seg spesielt ut – nemlig den britiske kong Edward VII.

Han forelsket seg helt i stedet som nok ble hans favorittspa i Europa, og fra 1897 og utover så besøkte han det også hele ni ganger.

Befolkningen i Mariánské Lázne kunne kjenne på kongens nærvær gjennom en forandring i atmosfæren når han oppholdt seg der. Byen ble tross alt i noen få uker sentrum for verdens handel, hvor viktige politiske temaer ble diskutert.

Besøkene til den britiske monarken blir man ikke bare påminnet om når man gjester «Nové Lázne (New Spa) Hotel», hvor han i 1904 møtte ingen ringere enn den østerrisk-ungarske keiseren Franz Joseph I. Også på den lokale golfbanen, som for øvrig er en av Europas eldste, blir man påminnet om hans tidligere opphold.

Edward VII var nemlig svært betydningsfull i forbindelse med byggingen av golfbanen, og han var også til stede under den store åpningen.

Han engasjement ansees også som en av grunnene til at golfen da gikk inn i en suksessfull æra, kun avbrutt av 2. Verdenskrig.

Kongelig anerkjennelse

Nå i dag har Golfklubben gjenvunnet glansen som den tapte under 40 år med kommunisme, til glede for blant andre den britiske kongefamilien som ikke glemte hvilken betydning deres forfader hadde i etableringen av stedet.

Takket være Queen Elizabeth II så har klubben siden 2003 vært den eneste i sentral-Europa med rett til å bruke tittelen «Royal Golf Club». Det er derfor ikke utenkelig at du kan møte på internasjonale kjendiser på banen om du selv på et tidspunkt gjester klubben.

Healing for kropp og sjel

Men hva ville vel en spa-by vært uten et tilbud om deilige og velpleiende spabehandlinger, velpleie-salonger eller programmer for å forbedre den fysiske helsen?

På «Nové Lázne (New Spa) Hotel» kan du glede deg over å kunne nyte godt av kun den aller beste behandlingen, som i de hevder er en kombinasjon av den nyeste forskningen og to hundre år med tradisjon.

Den varierte komposisjonen av mineralkilder som bobler i Mariánské Lázne, sies å kunne ha en god effekt på mange forskjellige problemer.

Takket være det høye innholdet av karbondioksid, de lokale mineralene og de boblene badene så er stedet også å regne for ganske så unikt i verden.

På helsespaet som man finner i hjertet av byen, vil du lett forstå hvorfor kong Edward VII likte spaet så godt. Du kan til og med unne deg et mineralbad i hans eget kar, som han brukte fast under sitt opphold.

Når man ligger og kikker opp i den ottomanske himlingen man finner på de historiske badene i romersk stil, glemmer man raskt all verdens bekymringer.

Prøv deg gjerne på et av deres gjørmebad som sies å være et av de eldste av sitt slag i Europa.

Flere historier? Sjekk: stories.czechtourism.com