Gå til sidens hovedinnhold

Tungt på Wall Street

Microsoft dumper Yahoo og sender børsene ned.

Bedre stemning blant innkjøpssjefene klarer ikke demme opp for skuffelsen etter at Microsoft trekker seg fra en av årets største handler.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 0,39 prosent til 13.007,72 poeng, men har vært under 13.000 poeng i løpet av handelen. Nasdaq-indeksen er helt flat med et lite fall på 0,04 prosent til 2.476,09 poeng, mens S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,19 prosent til 1.411,25 poeng.

Sprint Nextel er også i investorenes søkelys. Aksjene i den tredje største mobiloperatøren i USA stiger rundt 7 prosent etter at Wall Street Journal skriver at Deutsche Telekom er i ferd med å legge inn et bud på selskapet. Deutsche Telekoms virksomhet i USA er regnet som den fjerde største og har rundt 29 millioner abonnenter. Sammen med Sprint Nextel som har rundt 54 millioner abonnenter kan et sammenslått selskap bli det største i USA. Større enn hovedkonkurrentene AT&T og Verizon. Det er ikke kommet frem hva et eventuelt bud ligger på.

Sprint Nextel er blant de tilbyderne i USA som sliter mest. Mens både AT&T og Verizon har leverte solide resultater har Sprint Nextel ikke levd opp til forventningene. Markedsverdien er satt til rundt 22 milliarder dollar og med en svekket dollar er utenlandske kapitalsterke selskaper som Deutsche Telekom potensielle kjøpere.

Internettkjempen faller markant etter at Microsoft har trukket budet på nærmere 50 milliarder dollar. Styret og ledelsen i Yahoo har lagt hindringer i veien i forbindelse med Microsofts oppkjøpsforsøk. Opprinnelig la Steve Balmer og Microsoft frem et bud på 31 dollar per aksje, men i helgen forhøynet de budet til 33 dollar per aksje.

Grunnlegger og konsernsjef Jerry Yang i Yahoo krever ifølge Balmer 37 dollar per aksje, og har i tillegg innledet forhandlinger med hovedkonkurrenten Google. Dette er helt uakseptabelt for Microsoft som nettopp ønsker å ta opp konkurransen på internett mot giganten Google.

Innkjøpsjefene har fått tilbake noe av troen på fremtiden. Den viktige indeksen ISM

ISM-indeksen for tjenestesektoren steg til 52 i april fra 49,6 i mars. Oppgangen kom også overraskende på økonomene som ventet ifølge Bloomberg News en flat utvikling til 49,5. Flere av delindeksene havnet bedre enn forventet. Blant annet har forventningene om utviklingene i arbeidsmarkedet gjort det bedre.

Positive makrotall gjør fra den amerikanske økonomien gjør at markedet igjen sender oljeprisen oppover. I tillegg har dollarstyrkelsen dabbet noe av. Nye angrep på oljeinstallasjoner i Nigeria er på med å skape ytterligere bekymringer for tilgangen på olje i markedet. Igjen er det de militante styrkene Mend som har angrepet anlegg som tilhører Shell.

I sum gir det høyere oljepris. Junikontraktene på den amerikanske lettoljen har mandag steget til 118,98 dollar fatet. I forrige uke var de samme kontraktene ned mot 110 dollar per fat.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen