Gå til sidens hovedinnhold

Turbonger i retten - igjen

Rockebandet går for tredje gang rettens vei for å stanse en tysk advokat som hevder han eier rettighetene til bandets varemerker.

Oslo (NTB-Peter Tálos): En lang historie og flere konflikter ligger bak når bandet møter den tyske advokaten Patrick Richter og selskapet Turbomerkator i Oslo tingrett tirsdag.

Krangelen handler om rettigheter knyttet til salg av bandeffekter i Tyskland og uklarheter i kjølvannet av at bandets tilrettelegger i landet skal ha overdratt sine rettigheter til advokaten på midten av 2000-tallet.

Krangel og diskusjoner helt ned på detaljnivå preger forholdet mellom partene og i bakgrunnen står selgere av effekter som ikke vet hvor de skal sende oppgjør etter salg – til bandet i Norge eller til Richter i Hamburg.

Fra 2005 til 2011 har Turboneger hatt en omsetning nær 40 millioner kroner.

- Dette handler også om at bandet nå med ny vokalist igjen er på vei tilbake og at de må ivareta rettighetene sine, sier Turbonegers prosessfullmektig, advokat Pål Remman, til NTB.

Møtte ikke
Det er selskapet Turbo Artist AS og Knut Schreiner, Thomas Seltzer, Rune Grønn, Christer Engen og Pål Bøttger Kjærnes som eier varemerkene Turboneger og Turbojugend, samt domenenavnene Turbojugend.net og Turbonegro.com.

Det fastslo også Oslo tingrett etter at medlemmene i bandet saksøkte selskapet Turbomerkator i fjor. Advokat Richter møtte imidlertid ikke i retten og tapte søksmålet på fraværsdom til å betale erstatning på 57.000 kroner. Han protesterte derimot og sa innkallingen til rettsforhandlingene ikke var gjennomført på riktig måte.

- Oslo tingrett ga ham medhold og derfor er ikke dommen fra i fjor rettskraftig. Dersom han derimot unnlater å møte enda en gang på tirsdag, vil saken være avgjort til Turbonegers fordel, sier Remman.

Betalingstrøbbel
Historien bak dreier seg om en svoren Turboneger-fan som ble bandets tilrettelegger i Tyskland, men som fikk betalingsproblemer i 2005. I kjølvannet av dette fikk bandet et brev fra advokat Richter som sa han hadde fått rettighetene til to av bandets varemerker som oppgjør.

Det som er uklart, ifølge prosessfullmektig Remman, er imidlertid om advokaten fikk rettigheten til inntektene fra varemerkene eller om han helt og holdent fikk overdratt varemerkene til seg.

Bandet på sin side mener varemerkene og inntekter knyttet til bruken av dem, uansett tilhører Turboneger.

Unøyaktig dom
Allerede i 2006 møttes partene i Oslo tingrett første gang. Da skrev dommeren en detaljert oversikt over alle verdiene Turboneger eier.

Det ble imidlertid utelatt fra selve domsslutningen hvilke varemerker rettighetene omfattet. Det ble kun nevnt inne i domspapirene i teksten for dommerens konklusjon. Denne forglemmelsen er det, ifølge Remman, den tyske advokaten forsøker å utnytte.

- I saken ligger det et krav på i underkant av 1 million kroner for tiden som er gått. Dessuten er bandet nå på vei opp igjen og med den nye vokalisten, Tony Sylvester, er det vekket en interesse i engelskspråklige land også, sier Pål Remman. (©NTB)

Les også:

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken