Gå til sidens hovedinnhold

TV 2 bryter regler

TV 2 Filmkanalen har ikke nok av det innholdet som kreves.

Alle tv-kanaler i Europa skal ifølge et EU-direktiv ha 50 prosent europeisk programandel målt i sendetid. I 2007 hadde TV 2 Filmkanalen 5,8 prosent, viser TV 2s innrapportering til Medietilsynet.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

- De ligger langt under kravet. Det er rett og slett ikke oppfylt, sier rådgiver ved Medietilsynet Erik Langbeck.

Han viser til at filmkanalen også går tilbake med 0,7 prosent fra 2006 til 2007.

I tillegg til 50 prosent europeisk programandel, skal 10 prosent av disse igjen (eller 10 prosent i tillegg) komme fra uavhengige produsenter. Her oppnådde filmkanalen en andel på 2,7 prosent, noe som er opp fra 2006.

Begrensede inntekter
TV 2 på sin side argumenterer med at filmkanalen er spesialisert på filmer fra 70-, 80- og 90-tallet og da spesielt amerikanske serier. Spesielt er økonomien i kanalen ett av argumentene i rapporten fra TV 2.

- Dersom TV 2 Filmkanalen i vesentlig grad og på egen hånd skulle satse på forhandlinger med og innkjøp fra filmdistributører, ville det ikke være mulig å få en kostnadsbase innenfor rammene av det relativt begrensede inntektspotensialet, skriver TV 2.

Kringkasteren viser til at kanalen er avhengig av å utnytte TV 2s avtaler med Hollywood-studioene for å drive kanalen økonomisk forsvarlig, og gjør det klart at det ikke er realistisk at målet om 50 prosent nås med det første.

- Dette handler om lange kontrakter, for filmene vi viser er knyttet til kontrakter vi allerede har for TV 2. Så ved inngåelse av nye kontrakter blir det lettere å møte det kravet. Og når vi jobber mer bevisst mot filmkanalen kan vi ta mer hensyn til det, sier informasjonssjef i TV 2 Marianne Røiseland.

Fra Medietilsynets side er ikke dette godt nok.

Ikke godt nok
- Vi har sendt et brev til dem hvor vi påpeker at de ligger så langt under. Vi har enn så lenge ikke valgt noen sanksjon, men påpeker at her må det bli bedre, forklarer Langbeck.

Hvor stor andel filmkanalen må opp i for å slippe sanksjoner ved neste innrapportering vil Langbeck ikke binde seg opp. Men det er på det rene at det trolig må langt over 20 prosent. For ikke mange årene siden fikk TVNorge advarsel fordi de hadde en europeisk andel på rundt midten av 20-tallet.

- Dersom det ved neste års rapportering for 2008 skulle vise seg at forskriftens krav ikke blir oppfylt, vil Medietilsynet vurdere å ilegge sanksjon, heter det i svarbrevet fra tilsynet.

Og TV 2 lover at de vil gjøre sitt for at situasjonen blir bedre.

- Det er klart at hvis dette er noe vi har fått advarsel om, så tar vi jo det på alvor. Når vi har skrevet en kontrakt er jo det for å holde den. Men noen ganger blir virkeligheten vanskeligere enn vi klarte å forutse fordi lageret vårt innhold mye amerikansk, slår Røiseland fast.

Både TV 2 og TV 2 Zebra ligger bra an i forhold til disse kravene.

Har du medietips - ta kontakt med NA24 Propaganda.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen