Fredag ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret på tidligere valgløfter i en episode av TV 2-programmet «Ærlig talt».

Da Støre vant valget i fjor, lovet han at det skulle bli vanlige folks tur. Siden den gang har krigen i Ukraina påvirket store deler av samfunnet vårt, og vi har fått rekordhøye priser på nødvendigheter som mat og strøm.

Støre kaller situasjonen vi står i for en alvorlig krise. Likevel mener han det er feil at vanlige folk har fått det verre under hans ledelse.

– Det er ikke riktig. For hvis du ser på de store tallene, så går norsk økonomi veldig bra. Vi har fått hundre tusen flere i jobb på disse månedene, og mange nordmenn har spart. Mange klarer seg veldig bra, sier Støre til nyhetskanalen.

Han legger til at inflasjonen vi nå opplever er et verdensfenomen, og at ingen kunne forutsett de høyre strømprisene i oktober-november i fjor.

Programleder og tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm kaller Støres utspill for «latterlig».

– Jeg synes det er overraskende at en statsminister kan få seg til å si noe sånt. Vi hører daglig historier om småbarnsfamilier som sliter med å få endene til å møtes, og som får sjokkregninger i posten. De ser nok annerledes på det, sier Stenstrøm til Nettavisen.

– Må ha klikka for ham

I en e-post til Nettavisen skriver Støres statssekretær Tale Benedikte Jordbakke, at statsministeren er innforstått med at mange har fått det vanskeligere økonomisk det siste året, med høye priser på bensin, mat og strøm.

– Samtidig gjør ulikheten mellom folk at prisveksten treffer ulikt. For mange har også god råd og tåler de voksende regningene godt. Det var det Støre snakket om på TV 2 i går, og det tror jeg Stenstrøm egentlig forstår, skriver Jordbakke.

På Facebook skrev Stenstrøm følgende i respons til artikkelen:

«Det må ha klikka for ham (Støre). Å si noe sånt! Etter mye dyrere strøm, mat, drivstoff og stadig høyere renter!!! Hvilken verden lever han i? Hvem er det han omgås? Med flere sånne utsagn er Arbeiderpartiet snart nede på 15-tallet på målingene. Ikke rart vanlige folk er forbanna».

Og riktignok ser misnøyen mot den sittende regjeringen ut til å vokse.

Arbeiderpartiet faller til en ny bunnrekord i Nettavisens augustmåling fra Sentio. Her får regjeringspartiet en oppslutning på 20,2 prosent, som er tilbake 2,0 prosentpoeng fra juni. Bare én gang i historien har en sittende Arbeiderparti-statsminister vært målt så lavt.

Det skjedde med Jens Stoltenberg i november 2002, da Arbeiderpartiet fikk 20,1 prosent.

– Handler ikke om å «tåle det»

Stenstrøm tviler på at Støres nye utspill vil hjelpe ham med å gjenvinne vanlige folks tillit. I tillegg stusser han over Støres argument om at han har fått hundre tusen flere i jobb de siste månedene.

– Og så, da? Hvis prisene i et samfunn fyker til himmels, noe de sannelig har gjort, da vil man naturligvis få dårligere råd. Det er ulogisk å hevde at vanlige folk har like god råd som før, når absolutt alt har blitt dyrere, sier Stenstrøm.

Han påpeker at dette nødvendigvis også må gjelde for statsministeren selv.

– Det handler ikke om å «tåle det». Når utgiftene blir høyere, får man automatisk dårligere råd. Selv om du klarer deg, vil du jo få det trangere økonomisk på sikt.

Han biter seg merke i at Jordbakke ikke nevner de galopperende rentene, som har hatt katastrofale utslag på folks strømregninger.

– Det viser kanskje hvor privilegert han er. For ham spiller ikke renteøkningene noen rolle, uansett.

– Ikke en løsning

I tillegg mener Stenstrøm at regjeringen ikke har vært like opptatte av å skape overføringsmuligheter for strøm mellom Nord- og Sør-Norge, som de har vært med å eksportere strøm til utlandet.

– Når det gjelder strøm og overføringskapasitet, er vårt kraftsystem væravhengig, og utvekslingen med Europa er nødvendig for at vi skal være sikret nok strøm også når vi har år med lite nedbør.

Hun understreker at opprettelsen av en ny nettkabel mellom nord og sør ikke vil få slutt på strømkrisen.

– Men vi trenger en massiv utbygging av fornybar energi og nettkapasitet som gir oss tilstrekkelig med ren og rimelig kraft til folk og bedrifter i hele landet. Det er en hovedsatsing for denne regjeringen, avslutter Jordbakke.