Nettavisen publiserte onsdag et intervju med en mann som fortviler over at hans eldre mor i flere år har brukt mye av pensjonen på pengegaver til den kristne kanalen TV Visjon Norge.

- Jeg vet ikke hvor mye penger hun har sendt til Visjon Norge, men i perioder har hun vært nesten blakk. Spesielt i julehøytiden har hun gitt bort mye penger, og i januar har hun hatt lite å rutte med frem til enkepensjonen er blitt utbetalt den 20. i måneden, forteller mannen.

9,5 millioner i overskudd
Nettavisen har vært i kontakt med flere andre personer som har sett seg lei av at eldre slektninger gir bort penger til kanalen. De reagerer alle spesielt på at grunnlegger og daglig leder Jan Hanvold sender ut håndskrevne brev der han per om gaver på 3000 kroner for at driften av kanalen skal kunne opprettholdes.

De skjønner ikke hvorfor det er nødvendig for en kanal som hadde inntekter på nesten 95 millioner kroner og et overskudd på 9,5 millioner i 2014.

Jan Hanvold ønsker ikke å kommentere kritikken fra de anonyme personene overfor Nettavisen.

- Jeg kan ikke uttale meg konkret når jeg ikke vet hvor informasjonen din stammer fra. Jeg har ikke kommentarer til utenforstående personer som kritiserer oss anonymt.

- Har sendt penger tilbake
Ifølge Hanvold kan han ikke huske å ha opplevd at støttespillere har angret etter å ha donert penger til kanalen.

- Ved et par tilfeller er vi blitt gjort oppmerksom på at givere har vært rammet av demens, og da har vi sendt pengene tilbake. Vi renser databasen én gang i året og fjerner personer som ikke er aktive, forteller han.

De håndskrevne brevene fra Hanvold kommer normalt med et blad som sendes ut fast til kanalens partnere.

- I tillegg sender vi ut brev i forbindelse med vår- og høstaksjonene, der vi ber partnere om å gi litt ekstra. Uten disse inntektene kunne vi ikke ha drevet kanalen forsvarlig. Ellers måtte vi ha kuttet voldsomt i produksjonen og andre ting vi holder på med, hevder Hanvold.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Snuoperasjon i 2014
De gode regnskapstallene for 2014 forklarer Hanvold med en omfattende økonomisk snuoperasjon.

- 2014 var et av de beste årene vi har hatt. Vi omorganiserte virksomheten og gikk inn med sparekniven, men tiltakene gikk ikke ut over produksjonen og sendingene.

Han påpeker at kanalen ikke mottar offentlig støtte, og at den også er gratis å se på.

- Noen av inntektene kommer fra reklame, men det aller meste er gaver fra våre 10.000 partnere i Skandinavia. De fleste seerne er norske, men det er også en del som følger oss i Sverige og på Færøyene, samt noen i Danmark og Finland, sier Hanvold.

Solide regnskapstall
Regnskapstallene for 2014 viser at TV Visjon Norge AS økte driftsresultatet fra 111.000 kroner til 9,5 millioner. Ifølge økonomiansvarlig Lewi Hansen er hovedårsaken til økningen i driftsinntekter at selskapet fikk flere millioner kroner i momskompensasjon.

I tillegg er lønnsutgiftene kuttet med nesten to millioner kroner sammenliknet med 2013. En beskjeden økning i inntekter fra gaver og reklame bidro også til de gode regnskapstallene.

Om lag 10 prosent av inntektene i 2014 gikk til hjelpearbeid i utlandet og utgifter knyttet til hjelpeprosjektene, ifølge Hansen.

Det aller meste av overskuddet på 9,5 millioner kroner gikk til nedbetaling av gjeld. TV Visjon Norge hadde ved årsskiftet drøyt 19 millioner kroner i gjeld. Egenkapitalen var på drøyt 23 millioner kroner, mens selskapet har eiendeler for over 42 millioner kroner.

Produserer kristen barne-TV
TV Visjon Norge sender via to satellitter og dekker 96 prosent av Norge. I tillegg får folk på Færøyene kanalen via kabelnett.

- Vi har 60 fulltidsansatte samt en del som jobber deltid. Inntektene fra partnerne går til å lønne de ansatte, nødhjelp, drift og til TV-sendinger 24 timer i døgnet, sier Hanvold.

Visjon Norge har en egen barne-TV-avdeling og en rullende produksjonsbuss som blant annet produserer programmer fra kristne treff rundt omkring i landet. I tillegg står kanalen bak flere utenlandske hjelpeprosjekter.

- Vi har 22 stasjoner i Norge som drives av frivillige. Disse kjører ut 600 tonn nødhjelp til Øst-Europa hvert år.

Det meste av nødhjelpen går til Moldova, som er det fattigste landet i Europa. Der har Visjon Norge diverse prosjekter, som gamlehjem, handikapsenter, kristne skoler og en barnelandsby sammen med lokale aktører innen pinsebevegelsen.

Har tjent 7 mill på 5 år
Jan Hanvold står oppført med en inntekt på nesten 1,5 millioner kroner for 2014, viser likningstallene for i fjor. De siste fem årene har han tjent til sammen ca sju millioner kroner. Hanvold tar ut 600-700.000 kroner i lønn fra Visjon Norge hvert år.

- Resten av inntektene mine kommer fra eiendom og utleie av leiligheter. Jeg er glad for at den fattige kommunen Nedre Eiker drar nytte av skatteinntekter fra det jeg tjener, sier Hanvold.

Nettavisen ønsker nyhetstips
Mottar du eller noen du kjenner uønskede gavehenvendelser fra religiøse organisasjoner? Har du eller noen du kjenner fått økonomiske problemer grunnet pengegaver til religiøse organisasjoner? Ta kontakt med Nettavisens journalist på e-post.