Den kristne kanalen TV Visjon Norge er en pengemaskin med turboen på 24 timer i døgnet.

Regnskapstallene for 2014 viser at kanalen hadde inntekter på nesten 95 millioner kroner i fjor, og driftsresultatet var på rekordhøye 9,5 millioner kroner.

Noen av inntektene kommer fra reklame, men de fleste millionene renner inn i form av gaver fra seere og sympatisører av kanalens karismatiske kristendomsforkynning.

Mange såkalte partnere gir faste pengegaver hver måned. En annen inntektskilde er håndskrevne brev fra daglig leder Jan Hanvold som støttespillerne mottar i posten. Der ber Hanvold om gaver på 2500-3000 kroner for at kanalen skal kunne fortsette å være på lufta.

Oversvømmes av håndskrevne brev
Nettavisen har vært i kontakt med flere personer som fortviler over at eldre familiemedlemmer bruker pensjon og oppsparte midler på gaver til TV Visjon Norge. Av frykt for splid i familien ønsker ingen av dem å stå frem ved navn.

En mann bosatt i Buskerud har en mor i 80-årene som har mottatt en rekke håndskrevne brev signert redaktør Jan Hanvold de siste årene.

– Jeg vil anta at hun i snitt får ett tiggerbrev i måneden. I mange av brevene får man inntrykk at det står svært dårlig til med Visjon Norge, og at man ved å gi penger hjelper kanalen med å unngå nedleggelse, sier mannen.

Les TV-predikantens tilsvar til denne saken her.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Ber om 3000 kroner
Nettavisen har fått tilgang til flere av brevene som TV Visjon Norge har sendt ut de siste årene. Beløpene varierer, men 3000 kroner er den vanligste summen Hanvold ber om.

Nettavisens kilde forteller at moren har vært fast seer av TV Visjon Norge i mange år, og at hun trolig begynte å motta brevene fordi hun har donert penger til kanalen.

– Jeg vet ikke hvor mye penger hun har sendt til TV Visjon Norge, men i perioder har hun vært nesten blakk. Spesielt i julehøytiden har hun gitt bort mye penger, og i januar har hun hatt lite å rutte med fram til enkepensjonen er blitt utbetalt den 20. i måneden, forteller mannen.

Selv om brevene fremstår som håndskrevne, dreier det seg om opptrykk. Den direkte stilen og håndskriften gjør at mange eldre kan bli forledet til å tro at Hanvold sender dem personlige brev, mener sønnen.

– Moren min er en snill dame som ønsker å gi til gode formål, og hun er blitt frelst og hjernevasket av TV Visjon Norges budskap, påstår sønnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.Har kuttet ut støtten
Han betegner seg selv som kristen, men tar sterk avstand fra den karismatiske kristendommen som forkynnes på TV Visjon Norge.

– Det er ikke mye Jesu nestekjærlighet på kanalen. Budskapene er ofte fordømmende, og det dreier seg om penger, penger, penger.

Han reagerer sterkt på at moren fikk tilsendt den omstridte boken «22. juliprofetien» og en medfølgende faktura i posten. I boken, som er blitt anbefalt av Hanvold, skriver forfatter Jeremy Hoff blant annet at Utøya-massakren var Guds dom over Norge.

- Innholdet er så drøyt at vi retunerte den med en gang, sier sønnen, som nå har klart å overbevise moren om at hun bør kutte ut støtten til TV Visjon Norge.

- Hun ser fortsatt en del på kanalen, men har innsett at hun ikke bør bruke så mye penger på å støtte den. Det er gledelig å se at økonomien hennes er blitt mye bedre, avslutter sønnen.

- Jeg lot meg begeistre
Sigmund Voll Ådnøy (33) var tidligere en av TV Visjon Norges 10.000 partnere som støtter kanalen med økonomiske bidrag hver måned. Han oppdaget TV Visjon Norge i 2005 og lot seg begeistre av predikanten Jan Hanvold.

- Han virket oppriktig engasjert. Som kristen ønsket jeg at andre kom til tro. Jeg lot meg dessverre manipulere og trodde at Hanvolds visjoner var Guds verktøy. Men ikke bare dét - jeg trodde også på Hanvolds lære om økonomisk såing og høsting. Jeg begynte å støtte kanalen. Dels på grunn av en slags idealisme og dels fordi jeg trodde økonomien min ble bedre, forteller Ådnøy.

Driver nettside mot Visjon Norge
Han var støttepartner for kanalen i noen år og anslår at han donerte ca 22.000 kroner før han sluttet som giver i 2009. Noen måneder senere fikk han det han kaller en a-ha-opplevelse da han leste boken Tankekontroll av Torbjörn Swartling.

Boken handler blant annet om hvordan radikale trossamfunn bruker prinsipper for hjernevask og tankekontroll for å holde på tilhengerne.

- Boken hjalp meg tilbake til en sunnere kristen tro, sier Ådnøy, som nå driver en Facebook-side kalt Nei til Visjon Norge.

- Det var viktig for meg at Visjon Norge fikk motstemmer, ettersom kanalen nærmest uimotsagt har fått holde på som de vil. Visjon Norge forkynner at seerne kan «så inn penger» for helse, bil, kone – og mye annet.

- Det fins demente og psykisk sårbare mennesker her i landet som gjerne adopterer lettvinte eller virkelighetsfornektende løsninger. Disse har så å si vært stemmeløse. Ikke mange tør å stå fram med at de har dummet seg ut eller latt seg lure, sier Ådnøy.

Jan Hanvold svarer på kritikken
– Jeg har ikke kommentarer til utenforstående personer som kritiserer oss anonymt, sier Hanvold som et av sine svar på kritikken av «tiggerbrevene».

Her kan du lese hele intervjuet med TV Visjon Norges grunnlegger.

Nettavisen ønsker nyhetstips
Mottar du eller noen du kjenner uønskede gavehenvendelser fra religiøse organisasjoner? Har du eller noen du kjenner fått økonomiske problemer grunnet pengegaver til religiøse organisasjoner? Ta kontakt med Nettavisens journalist på e-post.