(SIDE2): 2000-tallet er i ferd med å renne ut, og kåringer av ymse slag er godt i gang.

Amerikansk liste
I den anledning er selvsagt de beste TV-seriene fra dette årtiet også kåret - og det på det amerikanske nyhetsbyrået Reuters at vi har funnet ti på topplisten. Så dette er altså, for å understreke det, den amerikanske kåringen.

De fleste seriene på listen er laget fra år 2000, men et par fikk også sin begynnelse på 90-tallet.

Er du enig eller uenig med listen eller savner du noen? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken!

10.«Modern Family»
- ABC, 2009

Det er risikabelt å ta med en såpass fersk i en tiårskåring, men seertallene for denne serien gikk i taket i USA, og har fortsatt å stige siden premiere tidligere i år.

Dette er en liksomdokumentar om tre familier med nære bånd - en tradisjonell familie styrt av en husmor, en mindre familie der en eldre mann har giftet seg med en yngre kvinne, og en familie der et homofilt par har adoptert en baby fra Asia. Altså i og for seg en helt vanlige familie sett med 2000-årsøyne.

Serien har riktignok ikke startet på norske TV-skjermer ennå, men kommer på TV 2 til våren. Vi gleder oss!

9. «Lost»
- ABC, 2004 til i dag

Denne serien tok verden med storm da den kom - mysterier og konspirasjonsteorier mikset med science fiction og mystiske karakterer. Ja, takk alt sammen. Tilbakeblikk mellom nåtid, fortid og fremtid gjorde sitt til at interessen rundt serien ble enorm og sesong på sesong ble kreert. Serien har en av de lengste og mest innfløkte rollelistene dette tiåret - noe som gjør serien og menneskene svært fascinerende.

Vist på TVNorge.

8. «24»
- Fox, 2001-til i dag

Alle kjenner tittelsporet til denne TV-serien. Pulsslagene som lover spenning og action godt blandet med politisk spill og terror. Kiefer Sutherland gjorde kanoncomeback som agenten Jack Bauer i intens jakt på terroristene. Serien kom i 2001, rett før angrepet på World Trade Center - lite visste skaperne av «24» hvilke suksess denne serien ville få med sine innfløkte og provoserende historier. Skal etter sigende også ha hatt stor innflytelse på det siste presidentvalget.

Vist på TV 2.

7. «30 ROCK»
- NBC, 2006 til i dag

Ganske enkel genial humor sett fra innsiden av et fiksjonelt TV-show (som Saturday Night Live). Skaperne Tina Fey og Lorne Michaels kjenner TV svært godt, og det har utvilsomt vært nøkkelen til den store komediesuksessen.

Vises på NRK3.

6. «Mad Men»
- AMC, 2007 til i dag

Å, denne herlig frekke serien fra et mannssjåvinistisk 60-tall. Manhattan er stedet og bransjen er reklame - sex, løgn og totalt upolitisk korrekt væremåte er hovedingrediensene. Det er tidligere Sopranos-manusforfatter Matt Weiner som står bak denne seriesuksessen, og han har helt klart det igjen.

Vist på Viasat 4.

5. «Damages»
- FX, 2007 til i dag

Dramaserien fra advokatkontoret med en storartet Glenn Close i hovedrollen. Serien tar for seg det beintøffe livet ved å være advokat i en av verdens mest pulserende, tøffe byer - New York.

Vist på TV3.

4. «The Shield»
- FX, 2002-2008

Politiserie om en politiavdeling i Los Angeles har hatt eventyrlig suksess på amerikanske TV-skjermer. Serien er filmet som et svær realistisk dokudrama der man følger en superkorrupte politimann spilt av Michael Chiklis som lager sine egne regler for hvordan ro og orden skal opprettholdes.

3. «Curb your enthusiasm»
- HBO, 2000 til i dag

Larry David forsetter å frembringe latter og skikkelig pinlige øyeblikk med sin egen TV-serie etter at han gjorde seg ferdig med «Seinfeld».

Til tider regelrett vondt å se på, men Larry David har tatt komedie til nye høyder...

Sesong fem vises på NRK3 fra tirsdag 1. desember. Sesongen starter med at de jødiske helligdagene nærmer seg, og en nær døden-opplevelse sammen med en kommentar fra hans far, gjør at Larry setter et spørsmålstegn ved sin identitet. En bedre nyhet er det at Larry får et smørbrød oppkalt etter seg - eller er det egentlig det?

2. «The West Wing»
- NBC, 1999-2006

Serien er lagt til vestfløyen i Det hvite hus, som rommer den amerikanske presidentens kontor og hans nærmeste stab, og omhandler ministeriet til den fiktive demokratiske presidenten spilt av Martin Sheen. Beskrives som en vittig og intelligent serie med skuespillerprestasjoner langt over gjennomsnittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1. «The Sopranos»
- HBO, 1999-2007

Ingen over, ingen ved siden. Livet til mafiabossen Tony Sopranos (James Gandolfini) blir ikke kalt verdens største serie uten grunn. Voldelig, kynisk og blodig. Psykologbesøk, familiedrama og italiensk-amerikansk kultur. Slik kan hverdagen til mafiasjefen oppsummeres.

Legendarisk allerede da den starten - et must hvis man ikke allerede har sett den.

Vist på NRK2.