Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir TV-året 2011

TV er i stadig endring, og 2011 blir radikalt i så måte.

[Teknofil.no]: En ting er helt sikkert. Den som spår om fremtiden, lyver. Når det er sagt skal det mye til å ikke spekulere på hva fremtiden bringer. TV har vært i en rivende utvikling og dette kommer til å fortsette i lang tid fremover.

Spørsmålet er hva som kommer til å skje i det kommende året. Noen ting er ganske klare, andre er vanskeligere å spå. Uansett skal vi gjøre et forsøk på å fortelle hva som vil skje i 2011.

3D flopper
Vi kan like godt gå ut med høy sigarføring. At 3D flopper er litt avhengig av fra hvilket ståsted du ser det. Sett fra produsentenes ståsted kommer det nok til å bli en suksess i og med at stort sett det som finnes av TV og Blu-ray-spiller vil støtte teknologien, og dermed har vi som forbrukere ikke noe valg. Vi kommer til å kjøpe dette.

Sett fra forbrukerens ståsted vil mangelen på fornuftig innhold gjøre 3D lite attraktivt. Bruk av briller gjør det ikke særlig mer forlokkende, og ikke minst det faktum at de få TV-kanalene som skal sende 3D bruker en teknologi som halverer oppløsingen du vil se i forhold til HD.

Dette gjør at i stedet for å se et gnistrende godt bilde i 2D ender du opp med å se et moderat godt bilde i 3D.

Disse faktorene tror jeg kommer til å bidra til at forbrukernes faktiske utnyttelse av den nye teknologien blir svært begrenset. Morsomt i begynnelsen, men deretter tror jeg 3D-brillene havner i skuffen. Unntaket vil være spillfantastene som kommer til å ha mer innhold å velge i og det faktum at teknologien egner seg bedre for dem.

Les også: Hva skal vi med 3D-TV?

Større skjermer
Dette er en spådom som ikke er særlig farlig å komme med. Kombinasjonen av fallende priser, bedre bilde og tynnere skjermer fører til at størrelsen øker. I og med at mange i dette landet bor i leiligheter tror jeg kanskje at vi nærmer oss en foreløpig maksimalstørrelse på rundt 55 tommer. Over tid tror jeg imidlertid at dette vil begynne å øke litt igjen. Grunnen er at vi trenger en tilvenningsfase der vi gradvis blir vant til at det er TV-en som er senteret i huset.

Høyere oppløsning
Dette er vel heller ikke en spesielt vanskelig spådom. Vi har nettopp blitt vant til HD, men arbeidet er forlengst i gang med enda høyere oppløsning. Dette gjelder spesielt produsentene av skjermene. De som produserer innhold kommer nok til å ligge langt bak ennå. Uansett kommer vi til å se TV-apparater med høyere oppløsning, noe som i seg selv er en pådriver for enda større skjermer. Det vil også være en pådriver for Blu-rays gradvise endelikt.

DVD-en forsvinner
DVD-en er inne i sitt siste leveår. Innen utgangen av året er DVD-spilleren i sin helhet erstattet med Blu-ray. Det er ingen grunn til å forlenge denne gammeldagse teknologien noe lenger. Dette er gårsdagens teknologi og passer ikke lenger til våre HD-baserte TV-er.

Les også: Derfor bør du ikke kjøpe DVD

Og hva med Blu-ray, trådløse standarder og internett?
Få med deg de fire siste spådommene på Teknofil.no

Kommentarer til denne saken