Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du mer ut av Twitter

Vi viser deg hvordan du bruker nettets nye supertjeneste smartere!

Bruken av Twitter har eksplodert de siste månedene, og har gått fra å være en obskur nettjeneste som nesten ingen brukte, til å være en tjeneste som blir brukt av alt og alle - inkludert statsministeren under partiets landsmøte.

For en gjennomgang av hva Twitter er, og hva det kan brukes til, ta en titt på vår tidligere artikkel.

Dette er Twitter
Etter å ha lest den artikkelen vil du sitte igjen med en grunnfølelse av at Twitter er en sosial nettjeneste som i bunn og grunn går ut på å dele informasjon, tanker, frustrasjoner og gleder - og ikke minst fungerer strålende til å følge med på hva mennesker som har samme interesseområde som deg tenker og mener.

Alt sammen innenfor maksimalt 140 tegn per melding.

Litt som radiorevolusjonen
I litt overført betydning kan en omtale Twitter som radiorevolusjonen i den sosiale nettverksverdenen. Twitter gir deg mulighet til å sende dine tanker til alle som velger å lytte til deg.

Samtidig kan alle som lytter til deg sende deg tilbakemeldinger om de ønsker dette. Også disse meldingene kan alle som ønsker det følge, og dermed fungerer Twitter på en strålende måte som å ha en diskusjon i all offentlighet.

Ved første tanke er det lett å tenke som en av David Sarnoffs medarbeidere, som ikke hadde noen tiltro til radioen, som sa følgende: «Den trådløse musikkboksen har ingen tenkelig kommersiell verdi. Hvorfor vil noen betale for en beskjed sent til ingen spesielle?» Men etter å ha fått tenkt seg om så viser det seg at både radioen og Twitter faktisk har en ganske stor nytteverdi.

Informasjons spres raskt
At mange kan få med seg den diskusjonen har selvsagt sine positive og negative sider. Sier du noe fornuftig er det mange som får dette med seg, men som Warner-topp Terje Pedersen nylig fikk erfare så kan også en slengbemerkning på Twitter skape store negative ringvirkninger.

I korte trekk er det det Twitter handler om helt grunnleggende.

Men Twitter har utviklet seg til å bli så veldig mye mer, og kanskje det beste med tjenesten er muligheten du har til å følge med på hva andre snakker om innenfor temaer og enkeltdiskusjoner du selv interesserer deg for.

Et eget språk
Og det er her Twitter har skapt seg sitt eget lille språk, med såkalte «hashtags», som er nøkkelen til å få en bedre Twitter-opplevelse.

En «hashtag» er i bunn og grunn et nøkkelord med en «#» i begynnelsen av seg, som alle som omtaler en gitt diskusjon benytter seg av. For eksempel benytter alle som snakker om The Pirate Bay-rettssaken «#spectrial» som et nøkkelord, mens alle som omtaler Warners utbrudd benytter seg av «#drittunge» eller «#warnerfail». Og under Røkkes legendariske pressekonferanse, benyttet alle som fulgte denne «#Aker».

Du ser kanskje et visst mønster? Alle brukernavn begynner med «@», mens alle stikkord begynner med «#».

Du kan følge undertegnede på Twitter: @mBlaker

Bruk nøkkelord for å følge debatter
I seg selv har ikke dette noen spesiell effekt, og du kan i bunn og grunn legge inn et hvilket som helst nøkkelord, men det interessante med Twitter er at tjenesten er spesielt tilrettelagt for å søke opp og la deg følge alle innlegg som benytter denne formen for nøkkelord.

For eksempel bruker nå en rekke nettaviser søk på stikkord av denne typen for å få opp en strøm av Twitter-meldinger rett i artiklene i forskjellige saker. Alle innlegg som benytter seg av nøkkelordet #aker dukker for eksempel opp i en egen feed i denne kommentaren om Røkkes pressekonferanse.

Du personlig kan bruke Twitters egen søkemotor, som er tilgjengelig på http://search.twitter.com - eller på din personlige Twitter-side. Skriver du inn nøkkelord her, kan du umiddelbart følge de siste innleggene som omhandler det temaet du skriver inn - uavhengig av om du følger de personene som har skrevet innleggene eller ikke.

Egne Twitter-programmer er tingen
Det å følge med på denne typen debatter blir for øvrig betydelig enklere hvis du benytter en av de mange programmene som er spesialutviklet for å gjøre Twitter-opplevelsen bedre.

En av de mest populære er TweetDeck (tilgjengelig for Windows/Mac/Linux) som gir deg egne feeder for hva du nå enn ønsker - alt fra alle meldinger fra de du følger, til svar direkte til deg, til alle innlegg med spesielle nøkkelord - og du kan også sette opp egne feeder for grupper av personer som du ønsker å holde et ekstra godt øye med.

Og bruken av ekstra programvare er kanskje det aller viktigste med Twitter. Det er først når du begynner å bruke Twitter aktivt, og du følger med på mange personer - og mange personer følger deg, at de virkelige fordelene med Twitter kommer fram.

Gode tips til bruk av Twitter

- Bruk søketjenesten aktivt for å finne informasjon om temaer du interesserer deg for.

- Bruk TweetDeck eller andre lignende programmer. Det gir en mye bedre brukeropplevelse.

- Bruk mobilen til å både følge med på hva andre mener, og gi oppdateringer over hva du tenker selv om du ikke sitter ved datamaskinen. Både iPhone og andre mobiltelefoner har en lang rekke applikasjoner som er laget for det formålet.

På iPhone er den beste Tweetie, men den koster penger. Et godt alternativ er Twitterfon. På andre telefoner er Twibble et veldig godt alternativ.

Du kan også bruke den fantastiske mobiltilpassede nettsiden dabr.co.uk, som er en wap-side som er mye bedre enn Twitters egne alternativ.

- Omtaler du en spesiell hendelse eller sak, bruk nøkkelord! Det gjør at du får langt flere potensielle lesere.

- Ser du noen si noe fornuftig, ikke vær redd for å videreformidle meldingen (se faktaboksen for mer informasjon). Det er på denne måten ting virkelig sprer seg på Twitter.

- Ikke følg meldingene til flere enn de du har interesse av å lese meldingene til. Du er ikke programforpliktet til å følge alle de som følger deg, og det er ikke et mål å følge flest mulig personer. Om du følger med på meldingene til for mange, så mister du fort oversikten, og du overser gode meldinger fra folk som du faktisk har en interesse av å følge.

- Bruk tjenester som bit.ly til å korte ned lengden på lenkene dine. Begrensningen på 140 tegn kan ofte være frustrerende, men med tjenester som Bit.ly blir lenkene på 20 tegn.

- Med unntak av alle svar du sender til andre, så fungerer i grunn alle Twitter-oppdateringer som statusoppdateringene på Facebook. Ved å installere Facebooks Twitter-applikasjon så blir statusen din på Facebook automatisk oppdatert hver gang du oppdaterer Twitter - med unntak av alle svar.

- Vær aktiv! Det er det aller beste rådet en kan gi. Gi tilbakemeldinger på uttalelser, post gode lenker, kast deg inn i diskusjoner. Jo mer du engasjerer deg, jo bedre blir din Twitter-opplevelse.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene