Jordskjelvet med styrke på 6,4 skjedde mandag kveld. Klokken 21.20 melder Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu at tre personer er døde og over 200 er skadet.

Jordskjelvet var om lag to kilometer dypt og hadde sitt episenter i byen Defne i den tyrkiske Hatay-provinsen, som grenser til Syria, og det inntraff ved 20-tiden lokal tid. I timene etterpå ble det registrert en rekke etterskjelv.

I Hatay-provinsens hovedstad Antakya og flere andre byer, har bygninger som hadde fått skader i skjelvene for to uker siden, rast sammen. Øyenvitner forteller om tilløp til panikk i byen, der støvskyer på nytt stiger opp fra ruiner. Ifølge lokale medier skal minst én person være funnet død.

Journalister forteller også om lyd av skrik som tyder på at flere kan ha blitt skadd i det kraftige etterskjelvet.

– Panikkflukt og hopping fra høye områder

Til Reuters sier Hatay-ordfører Lutfü Savaş, som er nær episenteret, at flere bygg har kollapset og at de opplever strømbrudd.

– Dessverre kommer det rapporter om at mennesker er fanget under ruinene, sier han ifølge Reuters.

Episenteret for jordskjelvet skal være i Tyrkia, men skjelvet kunne merkes i både Syria, Libanon og Egypt. I Syria melder Syria Civil Defence, bedre kjent som De hvite hjelmene, at bygg har kollapset og at flere mennesker er skadde.

– Flere sivile er skadet fra fallende bygningsrester, panikkflukt og hopping fra høye områder, skriver de på Twitter.

Også i provinsene Idlib og Aleppo i Syria meldes det om at bygninger har rast sammen og at flere mennesker er skadd.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 150 skadd i de opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria, mens rundt 320 er skadd i de regjeringskontrollerte områdene, de fleste av dem i Aleppo

Seniorrådgiver Olav Andreas Saltbones Røde Kors forlot Aleppo tidligere mandag, men har vært i kontakt med hjelpeorganisasjonens samarbeidspartnere i byen der det bor rundt 5 millioner mennesker.

– Folk er redde og oppholder seg ute i gatene av frykt for nye skjelv, forteller han til NTB på telefon fra Damaskus.

Over 6.000 etterskjelv er registrert siden det første kraftige jordskjelvet rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria 6. februar.

Allerede hardt rammet

Antakya, hovedstaden i Hatay-provinsen, ble hardt rammet av de kraftige skjelvene for to uker siden. Store deler av byen ligger i ruiner etter det kraftfulle skjelvet 6. februar, som hadde en styrke på 7,8.

I helgen opplyste lokale myndigheter at minst 80 prosent av bygningene i byen enten er ødelagt eller har så store skader at de må rives.

Nå forteller øyevitner, ifølge Reuters, at skadene er blitt enda verre.

Dødstallet fra jordskjelvkatastrofen 6. februar har passert 46.000. Av dem er over 41.000 mennesker funnet omkommet i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter.

– Det er hjerteskjærende rapporter om enda flere kollapsede bygninger og strømbrudd i en region der over 46.000 liv allerede har gått tapt og bygninger er ødelagt, forteller Dan Stewart i Redd Barna, som befinner seg i Gaziantep i Tyrkia.

– Hundretusener av mennesker har nok en gang flyktet ut på gatene i bitende kulde. Familier som allerede har mistet alt, har nettopp opplevd nok et ødeleggende slag, legger han til.

Skjelvet mandag kveld er ikke like kraftig som det 6. februar, men er like fullt svært alvorlig. På Richters skala er en styrke på 6,4 ansett som et jordskjelv som har potensialet for «ødeleggelser med dødsofre».

Se posisjon her:

Også i Norge er jordskjelvet registrert.

- Alle våre stasjoner i Norge registrerte kraftige signaler, både på fastlandsnorge og Svalbard, sier seismolog i forskningsinstituttet Norsar, Tormod Kværna, til avisen Dagbladet.