Gå til sidens hovedinnhold

Tyskland advarer Russland

Tysklands finansminister advarte mandag Russland om at landets økonomiske samkvem med Vesten kan bli skadet av gasskonflikten med Ukraina.

(NA24): - 30 prosent av gassen vår kommer fra Russland. Andelen bør øke, men bare dersom vi vet at vi kan stole på leveransene, truer økonomiminister Michael Glos ifølge Reuters.

Han peker på at Russland tar over presidentskapet i G8-gruppen i januar, og derfor «bør opptre ansvarlig».

Glos understreker at vinterforsyningene ikke er truet.

- Gitt lagrene vi har forventer vi ikke dramatisk mangel på gass, selv om konflikten ikke blir løst med det første, sier han.

Spill
Tysklands-forskeren Kate Hansen Bundt mener Russland driver et storpolitisk spill, men at landet også har en god sak overfor Ukraina. Helt siden oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 har Ukraina og de tidligere sovjetrepublikkene nytt godt av gass til sterkt subsidierte priser fra Russland.

- Det er ikke tvil om at det ligger reelle kommersielle interesser bak fra Russlands side. Men det er også et tegn på at Russland utnytter knappheten på energi globalt ved å vise at de er villige til å bruke energi som et maktpolitisk instrument, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Samtidig har både Tyskland og Ukraina sine interesser å ta vare på. Ukraina vil ikke gi slipp på inntektene fra transporten av gass gjennom landet til Vest-Europa, mens Tyskland allerede er i ferd med å utvikle et rørnett som går direkte fra Russland til Tyskland via Østersjøen.

- Hvor mye det betyr at den nye tyske regjeringen går ut på denne måten, er usikkert, mener hun.

Hun peker på at de europeiske landene ikke har så mange maktmidler overfor Russland når det kommer til stykke, men at Norge kan komme gunstig ut på sikt.

- Jeg tror dette vil øke erkjennelsen av at Norge er en viktig leverandør i tillegg til Russland. Det vil styrke Norges posisjon i forhold til Europa, sier Kate Hansen Bundt.

Usikkerhet
I likhet med Tyskland reagerer Bush-administrasjonen på råkjøret fra Russland. Det russiske gasselskapet Gazprom har opphevet en tidligere avtale med Ukraina om subsidiert gass og krever en firedobling i gassprisene til landet.

- Slike brå tiltak skaper usikkerhet i energisektoren og stiller alvorlige spørsmål ved bruk av energi som politisk pressmiddel, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Myndighetene i Ukraina anklaget mandag Russland for å drive med utpressing. Russland på sin side hevder at Ukraina har tappet 100 millioner kubikkmeter gass fra russiske transittledninger til Vest-Europa ulovlig.

De vesteuropeiske landene får 25 av sine gassleveranser fra Russland. Det meste av gassen kommer via ledningene i Ukraina.

Her finner du flere nyheter fra NA24.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken