Gå til sidens hovedinnhold

Uenig om fellingskvoten på steinkobbe

Havforskningsinstituttet og kilenotfisker Dagfinn Færestrand er uenig om fellingskvoten for steinkobben i Sogn og Fjordane

Forskerne fra Havforskningsinstituttet har bestemt at kvoten for steinkobben skal halveres i år fordi tallet på antall dyr har blitt redusert de siste årene. Færestrand forteller til NRK Sogn og fjordane at dette er hull i hodet og mener heller at fellingskvoten bør dobles.

Fellingskvoten for 2004 var på 94 dyr i Sogn og Fjordane, og i år skal altså fiskerne bare få lov til å felle 42 dyr. Færestrand stoler, ifølge NRK Sogn og Fjordane, ikke på Havforskningsinstituttets tellinger. Han forklarer at han har deltatt på tellinger hvor det har blitt funnet 25 dyr i et område hvor forskerne ikke har sett en eneste sel.

Steinkobben finnes mer eller mindre sammenhengende i grunne farvann langs hele norskekysten, både ved klippekyster, i dype fjorder og ved sandbanker utenfor elveutløp. På verdensbasis teller bestanden av steinkobbe trolig under 500.000, melder nettstedet zoologi.no.

Kommentarer til denne saken