Gå til sidens hovedinnhold

- Å skjære i et dyr uten bedøvelse er uakseptabelt

Her skjæres kjøttstykker av merinolammets bakpart bort, uten bedøvelse. Vet du hvor din merinoull kommer ifra?

(SIDE2): - Mulesing fikk i 2009 mye oppmerksomhet, og foregår ved at kjøttstykker av lammets bakpart skjæres bort uten bedøvelse - en tradisjonell behandling av lammene som leverer den ettertraktede merinoullen, sier Karen Frivik fra Dyrevernalliansen til Side2.

- Skamfering av lam, rett og slett

Mulesing er et kirurgisk inngrep der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken, uten bedøvelse.

Grunnen til at dette gjøres er at merinosauen er avlet opp for å produsere maksimalt med ull, og huden ligger i folder, slik at det gis mer plass til ull. Siden ullen også vokser tett rundt baken på dyrene, fester urin og avføring seg lett i ulla.

For fluelarver er den våte ulla og hudfoldene det perfekte klekkested. Fluelarvene kan spise sauen levende - et ekstremt smertefullt angrep.

For å unngå dette skjæres hudfoldene på baken bort. Dette gjøres uten bedøvelse, ifølge Dyrevernalliansen.

- Dette er rett og slett skamfering av lam. Etter alt oppstyret i 2009 skulle det bli en slutt på dette. De australske produsentene som leverer 90 prosent av all merinoull dro på en stor PR-turne for å dempe harmen i Europa – europeerne tåler ikke dyremishandling. Men nå ser det ut til at de derimot ikke har sluttet med det, og at de fortsetter som før etter at stormen hadde lagt seg, sier Frivik.

Etter internasjonale protester gikk opprinnelig de australske ullprodusentene i organisasjonen AWI med på å avvikle mulesing innen 2010. Dette løftet gikk de fra i 2009, og hadde i 2012 ennå ikke kommet med et nytt tidspunkt for når en eventuell avvikling kan skje.

Åpner for å gjøre det lovlig

Den australske dyrevernorganisasjonen RSPCA godtar mulesing kun i områder der flueangrep er spesielt utbredt og bare som den siste utvei for å redusere omfanget, ifølge Grønn Hverdag.

Under utarbeidelsen av den nye, nasjonale standarden for bønder tidligere i 2013 kom det frem at bøndene nå kan få muligheten til å lovlig fortsette med mulesing. Om dette vil skje eller ikke vil bli avklart i april 2014 av «Primary Industries Ministerial Council» , ifølge RSCPA.

- Dette med mulesing vil fortsette å skje i Australia, fordi det er det mest lønnsomme økonomisk sett, mener Frivik.

- Det var det samme som skjedde med grisene her i Norge, de ble kastrert uten bedøvelse. Å skjære i et dyr uten bedøvelse er uakseptabelt, og nå er det heldigvis satt en stopper for her hjemme, sier hun.

Mener politikerne må på banen

- Mulesing er mishandling satt i system, i et land som vi eksporterer fra. Når norske politikere møter australske kolleger bør de ta opp denne mishandlingen og gjøre det klart at dette strider med norsk etikk og moral og er noe norske forbrukere reagerer kraftig på. Både produsenter og forbrukere bør selvsagt ta avstand fra barbari og dyremishandling, men vi er avhengige av at politikerne løfter dette opp på sin agenda for å få til varige forandringer, sier Frivik.

Se bilder av hvordan mulesing foregår her: (OBS: Sterke bilder)

HTML EMBED

Frivik oppfordrer til å være forsiktig når det gjelder all type merinoull.

- Vær våken som forbruker. Dyrevernalliansen har gjennomgått retningslinjene til over hundre merker og kjedebutikker - både klær og sko. Vi har sett på hva de selv formidler til publikum om sine holdninger til mulesing av sauer. Omtrent seksti prosent hadde ikke noe åpent standpunkt til mulesing. Av de resterende omlag førti prosentene kan noen butikker og merker garantere at de ikke bruker ull fra mulestede sauer. Andre nøyer seg med å si at de forsøker å unngå det, sier hun.

Boikotte UGG?

Det er i Australia at dette i størst grad foregår i forbindelse med merinoull, som blant annet blir brukt i UGG-sko. Dyrevernblogger Tonje Kvamme oppfordrer i et innlegg å boikotte UGG.

«De fleste er uvitende. Men vil du kjøpe uggs etter å fått vite dette? Det får være helt opp til deg. Jeg har iallefall ikke samvittighet til det. Jeg synes det er så utrolig leit at det skal benyttes så mange dyr innenfor denne bransjen når det strengt tatt ikke er nødvending. Med så mange søte og grusomhet-frie alternativer tilgjengelig, er det ingen grunn til å bære huden av en misbrukt dyr. Et dyr som har blitt mulestet!», skriver Kvamme på bloggen sin.

Frivik fra Dyrevernalliansen kjenner ikke spesifikt til om UGG driver med dette.

På sine egne nettsider skriver produsenten dette:

«UGG er ledende når det kommer til human behandling av sau. Vi støtter aktivt dyrerettighetsorganisasjoner for å få en slutt på mulesing. Vi krever at våre leverandører bekrefter at slike metoder ikke er brukt når de leverer materiale eller produkter.»

Videre skriver de at de aldri slakter sau for ullen alene, men at de bruker ull fra sauer som har blitt slaktet for mat.

UGGs er vintersko med en semsket overflate og en innside dekket av saueskinn. Skoene dukket opp i motebildet allerede på 70-tallet. De fleste tenåringsjenter eier et par, og de kommer i alle farger og stiler.

Det har gått mange rykter i årene som har gått, om at sauene blir behandlet dårlig. PETA har blant annet gått kraftig ut mot merket. Huffington Post, på sin side, er usikker på om det er hold i påstandene.

Hos disse merkene finner du «trygg» merinoull:
Benetton
Bergans
Devold
Fjellräven
H&M
Helly Hansen
Indiska
Lindex
Pierre Robert
Bik Bok
Vero Moda

Den fulle listen over merker som bruker ull uten mulesing finner du her.

Kommentarer til denne saken