(SIDE2): Teenage Mutant Ninja Turtles er tilbake i en ny kinofilm. Ninjaskilpaddene hadde sin storhetstid på 1980- og 1990-tallet, men nå oppfordres nye generasjoner til å elske de muterte ninjaene.

1980-tallets filmer og TV-serier bød på mange merkelige, men elskverdige figurer, som ALF, E.T. og Falkor fra «Den uendelige historien».

En av de aller søteste figurene fyller 30 år i år. Filmen hadde premiere i 1984, og helten er en av våre favoritter.

Ukens klassiker er «Gremlins».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

1. Manusforfatter Chris Columbus fikk ideen til filmen da han bodde i en loftsleilighet på Manhattan som student. Om natten kunne han høre mange mus i veggene, og det var så ekkelt at han fikk ideen til gremlin-monstrene.

2. Førsteutkastet til manuset var langt mørkere enn filmen til slutt ble. Blant annet hadde Columbus planlagt at monstrene skulle drepe hunden til Billy, halshugge moren hans og spise kunder på McDondals. Ideene ble kuttet fordi de ville lage en mer familievennlig film.

3. Egentlig skulle det være Gizmo (det søte kjæledyret) som ble forvandlet til den slemme gremlinen Stripe. Men Spielberg mente at Gizmo var for søt, og at publikum ville like å ha ham med gjennom hele filmen.

- CinemaSins har funnet 82 problemer med filmen:

HTML EMBED

4. Alle gremlin-monstrene var ekte dukker, fordi det ikke var mulig å lage dem med CGI på den tiden. Hver dukke kostet mellom 30.000 og 40.000 dollar.

5. De vurderte først å la aper spille monstrene, iført masker. De skaffet seg til og med en ape, men denne nektet plent å ha på seg masken. Etter dette skjønte de at aper var en dårlig idé.

6. Når gremlin-monstrene raper, er det hovedrolleinnehaver Zach Galligan du hører. Han rapte ofte på filmsettet, og fikk kjeft av regissør Joe Dante. Men så trengte de lyden av rap i filmen, og Dante tenkte straks på Galligan. Én av rapene hørtes så bra ut at den ble plassert i lydarkivet deres. Den ble brukt flere ganger siden, blant annet hver gang Kramer har en stor rap i «Seinfeld».

7. Galligan har ikke hatt noen stor karriere etter «Gremlins»-filmene. Han har gjestespilt i TV-serier som «Melrose Place» og «Pacific Blue» og spilt i flere ukjente filmer.

8. Phoebe Cates, som spilte Kate, har heller ikke hatt en stor skuespillerkarriere. Hun spilte i en håndfull filmer på 1990-tallet, og «The Anniversary Party» i 2001. Hun er gift med skuespiller Kevin Kline, og ifølge IMDb bruker hun tiden på å bli med Kline på jobbreiser, delta på premierer og - visstnok hennes favorittaktivitet - arrangere middager for kjendisvennene deres.

9. I Billys bokhylle står det en bok som heter «Four Magic Moves to Winning Golf». Boka er skrevet av Joe Dantes far. Faren kjeftet senere på sønnen, fordi deler av tittelen blir skjult i bildet.

- Se noen av feilene i filmen:

HTML EMBED

10. 1980-talls-klassikeren «Ghostbusters» ble lansert samme helg som «Gremlins».

11. I 1943 skrev Roald Dahl en bok som het «The Gremlins». Joe Dante har sagt at filmen er litt inspirert av boka, men utover det har de ingenting med hverandre å gjøre. Walt Disney vurderte å lage en film basert på Dahls bok.

12. Kate forteller at hun hater jula fordi faren døde mens han var utkledd som julenissen. Alle involverte i filmen - inkludert Spielberg - ville klippe historien bort, bortsett fra Joe Dante. Han sto på sitt, og fikk til slutt lov til å ha den med.

13. Filmen er spilt inn i det samme studioet som senere ble brukt i «Tilbake til fremtiden». Blant annet er kinoen som eksploderer den samme som Marty McFly krasjer i på slutten av «Tilbake til fremtiden».

- Her er flere ting du neppe visste om filmen:

HTML EMBED

14. I begynnelsen av filmen løper Billy forbi kinoen. Her står det at det vises to filmer: «A Boy’s Life» og «Watch the Skies». Førstnevnte var originaltittelen til «E.T.» og den andre var originaltittelen til «Nærkontakt av tredje grad».

15. Filmstudioet var ikke begeistret for filmen, og Joe Dante har sagt at de bare lot dem lage den for å gjøre Spielberg fornøyd.

16. Gizmo-dukken ble ødelagt flere ganger under innspillingen, og skuespillerne måtte ta opptil åtte timers pauser mens den ble reparert. Da gikk Galligan og medspiller Corey Feldman inn på kontoret til Spielberg, hvor han hadde flere store arkadespill.

Kilder: IMDb, Wikipedia, MovieMistakes.com, Movie-moron.com, NerdBastards.com, Empire, MovieFone.com.