(SIDE2): Gigoloer er ikke den mest benyttede yrkesgruppen i Hollywood-filmer, men det er laget mange filmer om mannlige luksusprostituerte. Denne uken har «Fading Gigolo» norsk premiere.

Les anmeldelsen: Lys film om sexsalg

Den mest kjente filmen om gigoloer, er uten tvil «American Gigolo» med Richard Gere i hovedrollen. Filmen hadde premiere i 1980. Nå er den Ukens klassiker.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Chevy Chase og Christopher Reeve fikk tilbud om hovedrollen i filmen. Reeve skal ha blitt tilbudt en lønn på én million. Begge avslo tilbudet. Richard Gere fikk deretter tilbudet, men han måtte trekke seg.

- John Travolta fikk nå hovedrollen, men han trakk seg kort tid før innspillingen skulle begynne. Det skal ha vært flere grunner til at han trakk seg, blant annet at han ikke fikk bestemme nok og at han ikke likte de homofile undertonene i filmen.

- Giorgio Armani designet kostymene til filmen. Han lagde en rekke dresser som Travolta skulle bruke i filmen, og skuespilleren skal ha beholdt disse selv etter at han trakk seg.

- Richard Gere fikk tilbake rollen bare to uker før innspillingen begynte. Han har sagt at han likte at karakteren var helt ulik ham: «Dette er en karakter jeg ikke kjenner noe særlig. Jeg har ingen dress. Han snakker flere språk, det gjør ikke jeg. Det er en slags homofil undertone, og jeg kjente ikke det homofile miljøet i det hele tatt,» har han sagt.

- Gere har overtatt en rolle etter Travolta fire ganger, inkludert «American Gigolo»: «Chicago», «Himmelske dager» og «En offiser og en gentleman».

- Egentlig skulle Julie Christie spille den kvinnelige hovedrollen, men da Richard Gere ble erstattet med John Travolta, trakk hun seg. Da Gere ble hentet tilbake, ble rollen gitt til Lauren Hutton.

- Meryl Streep skal også ha fått tilbud om rollen, men hun takket nei fordi hun ikke likte tonen i filmen.

- Filmen ble ikke umiddelbart en hit hos publikum - det skjedde først i ettertid, da folk oppdaget Paul Schrader gode regi. Hutton tror grunnen er at man ikke fikk se Gere i aksjon. «Du ser aldri hvordan han elsker med en kvinne. Jeg tror ikke det er ett kyss i hele filmen. Vi testet ut en scene med klining på senga, men det ble fjernet,» har hun sagt.

- Hun var skuffet over at kysset ikke kom med i filmen. «Vi var flinke til det. Vi kan kysse. Det var veldig bra,» har hun sagt.

- Giorgio Armani ble involvert i filmen på grunn av John Travolta. Travoltas manager anbefalte filmstaben å bruke Armani, fordi han var en lovende designer. Staben reiste til Milano, og de falt pladask for designen hans.

- Armani fikk godt utbytte av å designe kostymene. Suksessen designeren har i USA, kom som en følge av denne filmen. Den gjorde nemlig at folk flest oppdaget ham.

HTML EMBED

- Schrader har fortalt at Gere ikke brydde seg noe om Armani: «Richard var mer interessert i karakteren enn i klærne, men for meg var klærne og karakteren det samme.»

- Fordi Gere var så uinteressert i kostymene, sa Schrader at menn på 1980-tallet kom til å bli mer opptatt av klær enn tidligere. Gere var totalt uenig. Da de møttes et par år senere, innrømmet Gere at han hadde tatt feil.

- Dette var den siste filmen Gere spilte i før han fikk grått hår.

- Geres nakenscene var første gang en stor Hollywood-film viste en naken mann forfra.

- Nakenscenen var ikke inkludert i originalmanuset, men Gere og regissør Paul Schrader mente det var naturlig at han viste seg naken.

- Hutton bar smykker verdt flere millioner dollar. Hun har fortalt at hun selv foretrakk jeans, t-skjorte og joggesko. Det samme gjorde Gere.

Kilder: IMDb, Advocate.com, Wikipedia, BBC, Harper’s Bazaar, ClothesOnFilm.com, Global.britannica.com, GQ Magazine.