(SIDE2): Tom Cruise er 51 år gammel, men fortsatt tøff. Denne uken har hans nye film «Edge of Tomorrow» premiere.

Men selv om han fortsatt er tøff, blir han aldri like kul som han var da han fløy gjennom lufta og smeltet pikehjerter over hele verden.

«Top Gun» er Ukens klassiker.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Ideen til filmen kom da produsent Jerry Bruckheimer leste artikkelen «Top Guns» i California Magazine i mai 1983. Artikkelen var skrevet av Ehud Yonay og handlet om livet som jagerflyger. Bruckheimers idé var å lage «Star Wars» på jorda.

- Filmstudioet Paramount likte egentlig ikke filmen. Lederne ville at filmen skulle fokusere mer på å lære seg å fly. De mente også at det var for mye flyving. Først da en ny ledergruppe begynte i studioet, fikk filmen grønt lys.

- Slik ville en ærlig trailer sett ut:

HTML EMBED

- Regissør Tony Scott skal ha blitt tilbudt jobben fordi han hadde laget en reklamefilm for Saab som viste et jetfly. Han fikk sparken fra filmen tre ganger.

- Manusforfatterne skal ha ønsket Tom Cruise i hovedrollen, men flere andre ble vurdert. Blant dem som takket nei til rollen, var Patrick Swayze, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Sean Penn, Michael J. Fox og Tom Hanks. John Travolta var interessert, men krevde altfor høy lønn. Andre som ble vurdert var Charlie Sheen, Jim Carrey, Rob Lowe og Robert Downey Jr.

- Her er en tåpelig feil i filmen:

HTML EMBED

- Hovedrolleinnehaver Tom Cruise er 7,5 centimeter lavere enn Kelly McGillis, som spilte Charlie. Scott unngikk å filme dem sammen mer enn høyst nødvendig. I scenene de måtte stå side om side, gikk McGillis barbeint, mens Cruise hadde høye sko.

- Sexscenen mellom Maverick og Charlie ble spilt inn etter at innspillingen var avsluttet. Filmen var vist for et testpublikum, og publikummet etterlyste mer sex. Derfor bestemte de seg for å gi dem en sexscene. Men McGillis hadde farget håret rødt for sin neste film, og Cruise hadde latt håret gro. Derfor er scenen mørk, for at publikum ikke skulle legge merke til forandringene.

HTML EMBED

- Du kan også se forandringene i heisscenen, hvor Maverick og Charlie møtes. Her har McGillis hatt for å skjule håret, mens man kan se at Cruises hår har vokst.

- Scenene i garderoben og på volleyballbanen ble også spilt inn i ettertid. Grunnen var at de kvinnelige publikummerne ville se mer nakne menn - helst Cruise. Siden han fikk én million dollar i lønn for jobben, mente produsentene at han burde vise mer hud. Men han fikk beholde et håndkle rundt livet.

HTML EMBED

- Tim Robbins har en liten birolle. Han fikk ikke plass i cockpiten til flyet de brukte, F-14 Tomcat.

- Val Kilmer hadde samme agent som Cruise, og det var slik Scott oppdaget ham. Kilmer ville egentlig ikke være med i filmen, men var kontraktsforpliktet til å spille i den.

- Slik lagde de spesialeffektene i filmen:

HTML EMBED

- Cruise og Kilmer spilte fiender i filmen, og kom visstnok ikke overens i virkeligheten heller. Kilmer nektet blant annet å delta i en veldedighetskamp med Cruise, fordi han mente medspilleren var «farlig». Han skal også ha slått ned Cruise under innspillingen. Senere har han hevdet uvennskapet var en del av jobben, fordi uvennskapet i filmen skulle bli troverdig.

- Musikktemaet i filmen, «Top Gun Anthem», er skrevet av Harold Faltermeyer. Han har også skrevet temaet til «Beverly Hills Cop».

HTML EMBED
HTML EMBED

- Den eldre mannen som Charlie er på date med, er Pete Pettigrew - den virkelige «Viper».

- Filmen er dedisert til Art Scholl. Han var en stuntpilot som ble drept under produksjonen.

- Her er en dokumentar om filmen:

HTML EMBED

- Kort tid etter premieren, ble det skrevet et manus til «Top Gun 2». Her skulle Maverick være flyinstruktør, og han skulle få en elev som var en «kvinnelig utgave av seg selv». Grunnen til at de skrinla prosjektet var todelt: Militæret ville ikke at de skulle filme deres nye fly og Tom Cruise krevde for høy lønn.

- Nå, 28 år senere, er det imidlertid mulig det blir en oppfølger likevel. Scott var positiv til å regissere oppfølgeren, men døde dessverre i 2012. Men både Bruckheimer og Cruise skal være klare. I filmen skal den tradisjonelle piloten Maverick konkurrere mot robotpiloter, i håp om å bevise at mennesket slår maskiner. Det er ikke kjent når innspillingen begynner.

Har du ikke tålmodighet til å se hele filmen? Her er kortversjonen:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, MovieMistakes.com, Therpf.com, BuzzFeed.com, SmashingLists.com, Chuckstar.com, Shortlist.com, The Guardian.