(SIDE2): En mann finner sin kone død i sengen. Alle bevis peker mot ham. Men han er uskyldig. I panikk rømmer han, i håp om å selv finne morderen.

Dette er plottet i «Taken 3», som har norsk premiere denne helgen. Men det er også plottet i en annen klassiker, som vi tar en nærmere titt på i dag.

Ukens klassiker er «Jaget».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

1. Harrison Ford var ikke førstevalget i hovedrollen. Tidlig i planleggingen var Alec Baldwin ønsket. Senere var Andy Garcia aktuell.

2. Innspillingen begynte før manuset var helt ferdig.

3. Da regissør Andrew Davis fikk manuset, hadde historien en annen slutt. I denne versjonen var den enarmede mannen ansatt av politisjefen Samuel Gerard (Tommy Lee Jones), og han tok livet av Richards kone fordi Richard hadde gjort en feil da han opererte politisjefens kone. Davis har omtalt slutten som latterlig.

4. For å finne en bedre slutt, spurte han søsteren sin, som er sykepleier, om hva som kan gi en lege problemer. Med hjelp av kolleger, fikk hun ideen om at han ønsket å stoppe produksjonen av et nytt legemiddel.

5. De spilte først inn alle scenene hvor Ford har skjegg, deretter scenene hvor han er barbert.

HTML EMBED

6. Ford matte likevel la skjegget gro etter at innspillingen nesten var ferdig. Opprinnelig var det Richard Jordan som spilte Charles Nichols, men han ble alvorlig syk underveis og måtte avbryte innspillingen. De hentet inn Jeroen Krabbé som erstatter, og Ford måtte da spille inn noen scener på nytt.

7. Rundt 20 år etter innspillingen - og etter å ha sett den utallige ganger - oppdaget produsent Peter MacGregor-Scott at det står en person gjemt bak røyken i en scene hvor det ikke skulle være noen mennesker. Davis fjernet dette for DVD-utgaven.

HTML EMBED

8. Ford fikk en skade i beinet da han løp gjennom skogen, men han nektet å la seg operere før innspillingen var ferdig. Derfor halter han i flere scener - noe man kan se i filmen.

9. Julianne Moores karakter skulle vært langt større enn den er. Det var planlagt en romanse mellom henne og Richard Kimble, og scenene ble også spilt inn. Men regissør Davis mente at det var upassende at Richard skulle forelske seg mens han prøvde å finne konas morder, og klippet bort scenene.

HTML EMBED

10. Det var også planlagt en romanse mellom Richard og Kathy Waylund (Jane Lynch). Denne ble også fjernet fordi det var upassende.

11. Scenen hvor Richard løper gjennom en St. Patrick’s Day-parade, var ikke skrevet inn i manus. Regissør Davis fikk ideen underveis, søkte ordføreren om lov og tok med seg filmstaben ut i den virkelige paraden.

12. Egentlig skulle karakteren Cosmo Renfro bli drept i slutten av filmen. Men skuespiller Joe Pantoliano ba om å få leve, fordi han håpet på å få spille i en mulig oppfølger til filmen. Han fikk ønsket oppfylt, og spilte senere i oppfølgeren «U.S. Marshals».

13. Sela Ward, som spilte Richards drepte kone, ba også om å få overleve og heller legges i koma. Hun fikk det ikke som hun ville.

14. «Jaget» var en populær TV-serie på 1960-tallet. I serien spilte David Janssen rollen som Richard Kimble. Han døde i 1980, men moren hans er statist i filmen. Du kan se henne rett bak Ford i scenen hvor Richard sitter i rettssalen og hører gjennom 911-innringningen og idet han blir dømt.

Se introen til TV-serien:

HTML EMBED

15. Da Daniel Roebuck var på audition, måtte han vente i tre kvarter, fordi Davis fikk en telefon fra Ford. Etterpå beklaget Davis, og Roebuck svarte: «Hvis Harrison Ford hadde ringt meg, hadde jeg latt deg vente i en time». Der og da bestemte Davis seg for å gi ham rollen som politimannen Biggs.

16. Roebuck omtalte Tommy Lee Jones som «den mest alvorlige mannen jeg noen gang har møtt. Han var skumlere enn mannen i kjelleren som bestefaren min sa skulle ta meg hvis jeg ikke spiste grønnsakene mine».

17. Togkrasjet var ekte, og regissør Davis kunne bare spille inn scenen én gang. Derfor måtte alt bli riktig første gangen. Alt gikk som planlagt, selv om toget kjørte litt fortere enn det egentlig skulle gjøre.

18. Det kostet én million dollar å spille inn togkrasjet. Davis brukte 13 kameraer for å spile inn scenen. Tre av disse ble ødelagt.

HTML EMBED

19. Toget ligger fremdeles ved innspillingsstedet, og kan besøkes av turister. Her kan du se hvordan det ser ut:

HTML EMBED

20. Helikopterscenene måtte utsettes, fordi visepresident Al Gore var i byen. Tommy Lee Jones og Gore var for øvrig romkamerater på college.

21. Både filmstudioet og produsentene var svært fornøyde med regissør Davis’ klipping av filmen, og han fikk beskjed om at den var perfekt og ikke skulle røres mer. Etter dette gjorde Davis 1600 nye endringer.

22. Davis har innrømmet at han skulle ønske «The Guardian» var hans mest kjente film. Han sier imidlertid at han fortsatt er stolt av «Jagen».

Kilder: IMDb, CraveOnline.com, IAmRogue.com, Moviefone.com, Moviemistakes.com, About.com, Homemediamagazine.com.