(SIDE2): Romantiske komedier kan være sukkersøtt kliss, men noen ganger fungerer det.

Denne uken har den franske komedien «Familiekaos» norsk premiere. I den forbindelse vil vi mimre litt om en av våre favoritter i sjangeren «romantisk komedie».

Ukens klassiker er «Fire bryllup og en gravferd».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

1. Manusforfatter Richard Curtis fikk ideen til filmen etter at han oppdaget at han hadde vært i 72 bryllup på 10 år.

2. Regissør Mike Newell var sikker på at filmen ville floppe. I stedet ble det den til da mest suksessfulle britiske filmen i historien.

3. Newell var ikke den eneste pessimisten. De amerikanske distributørene mente tittelen aldri ville slå an, fordi «bare jenter liker bryllup, og ingen liker begravelser».

4. Som alternative titler, foreslo de «True Love and Near Misses», «Loitering in Sacred Places», «Rolling in the Aisles» og «Skulking Around».

Se en slettet scene fra filmen:

HTML EMBED

5. Det var ikke bare tittelen amerikanerne reagerte på. Produsent Duncan Kenworthy har tatt vare på flere fakser (ja, fakser) han fikk under arbeidet med filmen. «Ingen blowjobs,» sto det i én faks. «Overdrevent fysiske og høylytte orgasmer er forbudt,» sto det i en annen.

6. Charles replikk «There's nothing more off-putting in a wedding than a priest with an enormous erection» ble selvsagt heller ikke tatt godt imot. I faksen sto det: ««Diger ereksjon» er i seg selv svært tvilsomt, men en prest som har en er enda verre. Jeg tviler på at det går gjennom.»

7. Hugh Grant fikk sitt gjennombrudd som skuespiller med denne filmen. Men egentlig var ikke han tiltenkt rollen. Filmstaben ønsket seg Alan Rickman i hovedrollen.

8. Da Rickman takket nei til rollen, måtte de ut på skuespillerjakt. Hele 72 skuespillere var inne på audition i løpet av et år, da Hugh Grant dukket opp.

9. Grant viste fram en video av sin egen tale da han var forlover for broren sin under audition.

10. Før Grant fikk rollen, var han en lite kjent skuespiller. «Jeg var alltid nazist-broren,» har han uttalt. I tiden før «Fire bryllup og en gravferd», jobbet han med å lære skuespiller Juliette Binoche å snakke med britisk aksent. Hun betalte ham kontant.

11. Marisa Tomei fikk først tilbud om rollen som Carrie, men takket nei fordi bestefaren var alvorlig syk. Også Melanie Griffith og Brooke Shields fikk tilbud om rollen, men avslo. Andie MacDowell fikk rollen.

12. Budsjettet var så lite at statistene måtte ta med sine egne penklær til bryllupsscenene.

13. Det lave budsjettet førte også til enkle kår for skuespillerne. Staben hadde én bil til å frakte skuespillerne fra sted til sted. De ble derfor fraktet på omgang.

14. De hadde heller ikke råd til å frakte hele staben til Skottland for det skotske bryllupet, så scenen ble spilt inn i England i stedet. Bildene fra Skottland ble filmet av broren til fotografen, som var på ferie der.

Se en slettet scene fra filmen:

HTML EMBED

15. Hugh Grant fikk bare 35.000 pund i lønn. Til sammenligning fikk han sju millioner pund for filmen «Ni måneder» året etter.

16. Andie MacDowell takket nei til lønn, mot at hun skulle få en viss prosentandel av filmens inntekter. Hun endte til slutt opp med over én million pund.

17. De andre skuespillerne med store roller, fikk 17.500 pund hver i lønn.

18. Replikken «Is it still raining? I hadn’t noticed» har flere ganger blitt kåret til tidenes verste filmreplikk. Det var Andie MacDowell som sa replikken, og hun har senere forsvart setningen. «Rollefiguren var så forelsket, hun tenkte ikke over det forbanna regnet,» har hun sagt. «Jeg tror det regnet litt for mye med tanke på replikken, men det var ikke min feil.»

HTML EMBED

19. Under regnværsscenen var det iskaldt, og både MacDowell og Grant frøs. Likevel måtte de spille den inn seks-sju ganger.

20. En scene hvor Gareth og partneren Matthew ligger i sengen sammen, ble kuttet. Grunnen var at «publikum måtte elske dem hver for seg.»

21. Diktet som leses i begravelsen, er «Funeral Blues» av W.H. Auden.

HTML EMBED

22. I den kinesiske tekstede versjonen, blir Rowan Atkinsons karakter omtalt som Mr. Bean.

23. På filmpremieren, kom Hugh Grant sammen med daværende kjæreste Elizabeth Hurley. Hun hadde på seg en svart Versace-kjole, og den fikk all oppmerksomheten den kvelden. Kjolen har blitt så kjent at den har sin egen Wikipedia-side og går under navnet «That Dress».

Kilder: IMDb, Mirror.co.uk, The Atlantic, The Guardian, Daily Mail.