Denne uken har den nye «Star Trek»-filmen norsk premiere. Den vil sannsynligvis bli populær, men neppe like populær som «Alien» - en av tidenes mest populære sci-fi-filmer.

«Alien» ble regissert av Ridley Scott og hadde premiere i 1979. Vi møter sju personer i et romskip som lander på en fremmed planet. Snart skjønner de at de ikke lenger er alene om bord.

Men visste du dette om klassikeren? (OBS: Spoliere forekommer)

- Filmens originaltittel var «Star Beast».

- Det var først planlagt at Ripley skulle være en mann.

- Egentlig ønsket Ridley Scott en kvinne i rollen som Alien, men de klarte ikke å finne noen som var høye nok. De hadde også mange andre på audition. Blant annet hentet de inn en hel akrobatfamilie, og vurderte å «feste» to av barna til en av de voksne.

- Til slutt var det designerstudenten Bolaji Badejo som fikk rollen som Alien. Han ble oppdaget på en pub. Castingansvarlig Peter Archer hadde sett ham flere ganger, og mente han hadde en passende kropp. Badejo ble hentet inn og ble ansatt på flekken. Han har ikke spilt i noen filmer etter dette. I videoen kan du se ham øve på å bevege seg som et romvesen:

HTML EMBED

- Stemmen til Mother ble spilt inn av Helen Horton.

- Skriket til det nyfødte romvesenet ble spilt inn av Percy Edwards, som var ekspert i å etterligne dyrelyder. Edwards ga senere stemme til hunden Ambrosius i «Labyrinth».

- For å få katten til å reagere realistisk på romvesenet, plasserte de en hund bak en skjerm. Katten så først ikke hunden, og katten gikk mot skjermen. Brått fjernet de den, så katten fikk øye på hunden - og skvatt.

- Veronica Cartwright, som spilte Lambert, skulle egentlig spille Ripley. Hun fikk ikke vite at rollen var gått til Sigourney Weaver før i kostymeprøvene.

- Meryl Streep var en av de mest aktuelle skuespillerne for hovedrollen.

- Harrison Ford takket nei til rollen Dallas - som Tom Skerritt fikk i stedet.

- Romdraktene som Tom Skerritt, John Hurt og Veronica Cartwritght brukte, var så store og varme at skuespillerne stadig besvimte i dem. De måtte ha en sykepleier til stede hele tiden, som sørget for at de fikk nok oksygen.

- Egentlig skulle det være en sexscene med Ripley og Dallas, men denne ble ikke spilt inn.

- I de første designene hadde Alien store, svarte øyne - men folk syntes ikke det var skummelt nok. Senere fjernet de øynene, og da ble den straks skumlere.

- I klippet hvor Alien dreper Lambert, holder den halen rundt beina hennes. Her har hun først en hvit bukse, før den i neste klipp har blitt blå. I tillegg forandrer gulvet seg, og det renner plutselig vann nedover veggen.

- Det var selvsagt ingen som bet Yaphet Kotto i ansiktet. I stedet brukte de en melon. Men mens Kotto har hår, har ikke melonen det - noe som er mulig å se. Hvis du setter på pause i riktig øyeblikk, skal det dessuten være mulig å se melonfrøene.

- Ripley går inn til Mother, og døren lager da en vislelyd. Like etter kommer Ash inn til henne - men da er døren helt stille.

- Ripley får en bevegelsessensor som fanger opp bevegelse når man peker den mot et objekt. Men da Ripley peker den mot Brett og Parker, fanger den ikke opp bevegelsene deres.

Her kan du se et bakomklipp fra filmen:

HTML EMBED

Her kan du lese en utfyllende artikkel om filmen.

Her er traileren til filmen:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, AlienSeries, NotStarring.com, MovieMistakes.com