(SIDE2:) Regissør Lasse Hallström har fått tre Oscar-nominasjoner og har laget populære filmer som «Mitt liv som hund», «Hva er det med Gilbert Grape», «Siderhusreglene» og «Sjokolade». Denne uken er han premiereklar med «Safe Haven».

Mange skandinavere fikk sitt første møte med Hallström gjennom hans filmatisering av Astrid Lindgrens bøker fra Bakkebygrenda. «Alle vi barna i Bakkebygrenda» er Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Utendørsscenene er spilt inn i Sevedstorp. Dette er byen Lindgren hentet inspirasjon fra da hun skrev bøkene. Hennes far vokste opp her, nærmere bestemt i Mellangården. Faren eide i en periode både denne, Norrgården og Sörgården sammen med svogeren sin. De tre husene kalles Nerbyn.

HTML EMBED

- Menneskene som bodde i husene som brukes i filmen, ble boende der under innspillingen.

- Den eneste scenen som ble spilt inn i huset, var da Anna og Lisa skulle rømme og Anna vekker Lisa ved å dra i en snor rundt tåa hennes. Filmteamet fikk problemer da de skulle spille inn scenen, fordi beboerne så på nyhetene på TV, og lyden kunne høres under opptak. De måtte derfor vente til nyhetene og været var slutt før de kunne fortsette innspillingen.

- Skolen i filmen heter egentlig Tveta skola, og ligger i Hultsfreds kommune. Både Hultsfred og Sevedstorp ligger i Småland.

- For å spare tid, brukte de stand-ins fra lokalmiljøet for barneskuespillerne i enkelte scener, slik at ikke de ikke trengte å være på settet hele tiden. De fant imidlertid ingen jenter som var like høye som Ellen Demérus, som spilte Britta, og brukte derfor en gutt i stedet.

- Olof Sjögren spiller den alkoholiserte skomakeren Snäll (som slett ikke oppfattes som snill). Egentlig prøvespilte han for rollen som eieren av landhandleriet, fordi han hadde jobbet med dette selv. I stedet ble han altså Snäll - til tross for at han aldri har smakt alkohol.

- Filmteamet fikk problemer med Snälls hund Svipp, som ble spilt av hunden Acke. Acke trodde alltid at man sa «sitt» når de sa «Svipp». Han måtte derfor byttes ut. Den nye hunden skjønte kommandoen, men fordi han var litt lysere i pelsen enn Acke, måtte han smøres inn med skokrem for å få riktig farge.

- Elisabeth Nordkvist, som spiller moren til Lisa, Lasse og Bosse, hadde rollen som Anna i filmatiseringen av bøkene fra 1960. Catti Edfeldt hadde fortellerstemmen i den første versjonen, og hun spiller Olle og Kerstins mor i denne filmen.

- Kerstin spilles av Cattis datter Tove Edfeldt. Hun var bare to år gammel da hun spilte rollen. I dag jobber hun som skuespiller i Sverige, sist sett i filmen «Bäst före», som hadde premiere i mars i år.

- 1960-versjonen er regissert av Olle Hellbom, som også har regissert blant annet «Vi på Saltkråkan», alle TV-episodene og filmene om Pippi Langstrømpe, alle de tre filmene om Emil i Lønneberget, «Karlsson på taket», «Brødrene Løvehjerte» og «Rasmus på loffen». Hellebom døde fire år før Hallströms versjon ble laget.

- Både «Alle vi barna i Bakkebygrenda» og oppfølgeren «Mer moro i Bakkebygrenda» ble spilt inn i perioden februar til juli 1986.

- Anna Sahlin spilte Anna i filmen. Hun har senere blitt en kjent artist, og har blant annet vært Estland representant i Melodi Grand Prix. I 2009 sang hun duett med Maria Haukaas Mittet i svenske Melodi Grand Prix.

HTML EMBED

- Harald Lönnbro, som spilte Olle, har fortsatt som skuespiller. Han har spilt i en rekke filmer og TV-serier.

- Henrik Larsson spilte Bosse. Han har spilt i noen filmer etter «Alle barna i Bakkebygrenda», og har også gitt ut to bøker. Debutboken ble gitt ut allerede da han var 19 år gammel. Senere utdannet han seg til manusforfatter og flyttet til Los Angeles.

Se et klipp med Larsson fra Expressen:

HTML EMBED

Kilder: SFI.se, IMDb, Astridsbullerbyn.se, Astridlindgren.se