(SIDE2:) Woody Allen er en av tidenes fremste regissører. Denne uken har hans mest suksessfulle film, «Blue Jasmine», norsk premiere.

LES VÅRT INTERVJU MED WOODY ALLEN:

- Jeg er sterkt imot døden

Hans mest kjente film er fremdeles «Annie Hall», som er Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Woody Allen har flere ganger avvist at det er en selvbiografisk film - selv om svært mye i filmen er hentet fra livet hans. Han sier at han identifiserer seg mer med moren Eve i hans neste film «Interiors» enn han gjør med Alvy i denne.

- Filmen hadde arbeidstittelen «Anhedonia», som er manglende evne til å føle glede. Andre titler som ble vurdert var «It Had to Be Jew», «A Rollercoaster Named Desire» og «Me and My Goy». Den fikk ikke tittelen «Annie Hall» før det var tre uker til premiere.

- En av filmens mest kjente scener, er da Alvy og Annie blir forstyrret av en diskusjon om Marshall McLuhan i kinokøen, og McLuhan selv kommer fram og avslutter diskusjonen. Allen spurte først Federico Fellini og Luis Buñuel om å stille, men de takket nei.

HTML EMBED

- Egentlig skulle filmen handle om et mord, og det skulle være en romantisk bihistorie. Men etter hvert som manuset utviklet seg, forsvant mordet.

- Drapet skulle ha skjedd etter scenen hvor Annie og Alvy går glipp av Ingmar Bergman-filmen «Face to Face».

- Det planlagte drapet ble brukt igjen i Allens «Manhattan Murder Mystery».

- Alvy omtaler en forbipasserende mann som «vinneren av en Truman Capote-look-alike-konkurranse». Mannen som gikk forbi dem var virkelig Truman Capote.

HTML EMBED

- Filmen åpner med å fortelle at hovedpersonen Alvy vokste opp i et hus under en berg-og-dalbane på Coney Island. Huset var i virkeligheten et hotell, og George Moran og kona bodde i huset i 40 år, til Moran døde i 1965.

- Det var Moran selv som hentet inn berg-og-dalbanedesigner John Miller for å bygge Thunderbolt i 1925. Moran mente at skinnene skulle gå rett over taket, og stålbjelkene som holdt skinnene oppe gikk derfor tvers gjennom taket. Det skal ha føltes som et jordskjelv hver gang vognene kjørte over huset. Driften av Thunderbolt tok slutt i 1982, etter at Morans sønn Fred døde.

- Berg-og-dalbanen overlevde to branner, men ble uten forvarsel revet 17. november 2000, etter ordre fra ordfører i New York City, Rudy Giuliani.

- I juni i år ble det bestemt at Thunderbolt skal bygges opp igjen, denne gangen i stål.

- Scenen hvor Alvy nyser i kokainet, var ikke meningen. Men de beholdt scenen, og da publikum så den under en prøvevisning, lo de så mye at Allen valgte å flytte de opprinnelige scenene rett etter den, fordi folk ikke fikk dem med seg.

HTML EMBED

- Sigourney Weaver gjør sin filmdebut i denne filmen, som Alvys date utenfor en kino på slutten av filmen. Hun har ingen replikker, og man kan ikke se at det er henne.

- Jeff Goldblum har også en av sine første roller i filmen - en liten birolle som mann på fest.

HTML EMBED

- «Deconstructing Harry» fra 1997 er basert på en scene som ble klippet bort fra filmen.

- Allen har fortalt at han er misfornøyd med filmen. «Forholdet mellom meg og Diane Keaton var alt folk brydde seg om. Det var ikke det jeg brydde meg om ... Til slutt måtte jeg klippe ned filmen så den bare handlet om meg og Diane Keaton og vårt forhold, så jeg var ganske skuffet over filmen,» har han sagt.

- Selv om Allen har vurdert å lage en oppfølger, har han kommet fram til at han ikke vil gjøre det. I et intervju har han sagt at han gjerne kunne laget en film hvor Alvy og Annie møtes igjen etter 20 år. Men han mener at oppfølgere bare lages for pengenes skyld, og det liker han ikke.

Kilder: IMDb, Wikipedia (1), Wikipedia (2), Scoutingny.com, NYFolklore.org, New York Times,