(SIDE2:) Harald Zwarts fantasyfilm «Skyggejegerne: Demonenes by» har fått hard medfart av amerikanske kritikere, men vil sannsynligvis bli elsket av fansen.

Ukens klassiker er en av tidenes aller beste fantasyfilmer, som med sitt mørke univers til en viss grad kan minne om «Skyggejegerne» - uten sammenligning for øvrig.

HTML EMBED

- Egentlig skulle Dustin Hoffman ha rollen som Deckard. Han var interessert i rollen, men ønsket å forandre karakteren så mye at regissør Ridley Scott i stedet valgte Harrison Ford.

- Andre skuespillere som ble vurdert for rollen var Tommy Lee Jones, Gene Hackman, Sean Connery, Jack Nicholson, Paul Newman, Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, Al Pacino, Burt Reynolds, Robert Duvall, Judd Hirsch og Nick Nolte.

- Se noen av stedene filmen ble spilt inn:

HTML EMBED

- Det var en rekke konflikter på filmsettet, og det var et stort problem at mange mislikte å jobbe med Ridley Scott. Dette var Scotts første amerikanske film, og han var vant til å være sjefen og at filmarbeiderne gjorde som han sa. Han har også vant til å få kikke i kameraet underveis i innspillingen, for å se at lys og vinkler stemte. Dette var ikke normalt i USA.

- Mot slutten av innspillingen, pågikk det en såkalt «t-skjorte-krig» på settet. En av sminkørene fikk trykket opp t-skjorter til filmcrewet hvor det sto frekke beskjeder til Scott, mens Scott trykket opp t-skjorter med frekke tilsvar.

- Utøvende produsenter Jerry Perenchio og Bud Yorkin sparket Ridley Scott og overtok klippingen av filmen. Senere fikk Scott jobben tilbake, men Perenchio og Yorkin beholdt kontrollen. Scott var svært misfornøyd med resultatet, spesielt at de la på voiceover og at de forandret slutten. Også Harrison Ford var misfornøyd med voiceoveren og omtalte etterarbeidet med innspillingen av dette som et mareritt. Scotts egen versjon, final cut, ble lansert i 2007.

- Scott har sagt at Harrison Ford er den verste skuespilleren han har jobbet med, men at de kommer godt overens i dag.

- Se klipp fra innspillingen:

HTML EMBED

- Filmen er løst basert på Philip K. Dicks roman «Drømmer androider om elektriske sauer?» fra 1968. Historien foregikk opprinnelig i 1992, men handlingen ble senere flyttet til 2021. Dusørjeger Rick Deckard får i oppdrag å fjerne seks androider som har rømt. Boka er gitt ut på norsk i Jon Bings oversettelse.

- Philip K. Dick har også skrevet novellene som «Minority Report» og «The Adjustment Bureau» er basert på.

- Dick fikk ideen til boka da han leste dokumenter skrevet av nazistene under andre verdenskrig. Han mente at nazistene var så onde at de umulig kunne være menneskelige.

- Dick rakk bare å se filmens første 20 minutter, fordi han døde før filmen hadde premiere. Han var imidlertid svært positiv til scenene han fikk se.

- Martin Scorsese vurderte i 1969 å filmatisere Dicks bok, men dette ble ikke noe av.

- Avslutningsscenen i den første versjonen av filmen består av ubrukte klipp fra «The Shining».

HTML EMBED

- Scott vurderte flere titler til filmen, blant annet «Do Androids Dream of Electric Sheep?», «Android», «Mechanismo» og «Dangerous Days». Til slutt bestemte de seg for «Blade Runner», men Scott ombestemte seg og ville heller kalle filmen «Gotham City». Bob Kane, som skapte Batman, nektet imidlertid å selge ham rettighetene til navnet, og derfor beholdt den tittelen «Blade Runner».

- Filmen foregår i år 2019.

- Scott ønsket opprinnelig at Deckard skulle bruke en hatt i 1940-tallsstil - altså av typen som Indiana Jones bruker. Men da Scott så «Raiders of the Lost Ark», ombestemte han seg.

- Det tok tre timer å lime alle paljettene på Joanna Cassidy.

- Fansen tolker slutten på Scotts «final cut» ulikt - noen mener at den viser at Deckard er en «replicant», mens andre mener at han ikke er det. I et intervju sier Scott selv at karakteren er en «replicant».

- Se bortklipte scener fra filmen:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Bladerunner2-movie.com, Wikipedia, Wired, BBC

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.