(SIDE2): Denne uken er Colin Firth aktuell i Woody Allens «Magic in the Moonlight». Han er en av Side2-redaksjonens favorittskuespillere, og vi vil gjerne hylle en av hans mest kjente filmer i Ukens klassiker.

Filmen vi snakker om, er «Bridget Jones' Dagbok».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

1. Renée Zellweger la på seg 11 kilo i forberedelsene til rollen som Bridget.

2. Siden Zellweger er fra Texas, måtte hun ha grundig opplæring i å snakke britisk. For å lære seg den britiske uttalen, øvde hun først i to uker hjemme i Los Angeles. Hun har fortalt at det var pinlig å møte venner og bekjente med ny aksent.

3. Hun fikk hjelp av dialoglærer Barbara Berkery til å prate riktig. Berkery hadde tidligere lært Gwyneth Paltrow det samme for «Sliding Doors» og «Shakespeare in Love».

4. Zellweger lærte seg ikke den britiske aksenten umiddelbart. Hugh Grant har sagt: «På noen tidlige øvinger hadde hun et hint av prinsesse Margaret (...), og så var det en kort periode hvor Renée hørte litt ut som om hun hadde hatt et slag. Og så fikk hun det til».

5. For å bevare den britiske aksenten, snakket Zellweger britisk også utenom opptakene. Hugh Grant skal ha blitt overrasket da han hørte henne snakke amerikansk for første gang på avslutningsfesten.

Se en bortklippet scene:

HTML EMBED

6. Som forberedelse til rollen, jobbet Zellweger i to uker hos forlaget Picador, som forfatter Helen Fielding jobbet i da hun skrev «Bridget Jones' dagbok». Hun jobbet undercover under navnet Bridget Cavendish, og hun var liksom en lærling i PR-avdelingen. Flere syntes derfor det var rart at hun hadde et bilde av Jim Carrey på pulten (Zellweger datet Carrey på denne tiden). Jobben besto i å svare på telefoner, ta kopier og lage kaffe.

7. Ingen avslørte Zellweger på jobben. Produsenten tok det som et tegn på at hun var troverdig i rollen.

Se en bortklippet scene:

HTML EMBED

8. Working Title Films sikret seg filmrettighetene allerede i 1997, før boken ble en bestselger.

9. Helen Fielding var betatt av Colin Firth da hun så ham i «Stolthet og fordom» i 1995. Hun baserte derfor karakteren Mark Darcy på Mr. Darcy.

10. Da Mark Darcy kommer tilbake fra USA og skal kysse Bridget, spør hun om han virkelig ikke skal til USA. Han svarer: «So it would seem». Dette er Mr. Darcys avslutningsreplikk i BBCs «Stolthet og fordom».

11. Zellweger var en stor fan av Hugh Grant før de fikk rollene.

12. Innspillingen foregikk fra mai til august. Vinterscenene er derfor konstruerte.

13. Se hvordan de lagde den kjente vindusscenen.

HTML EMBED

14. Jakten på Bridget tok hele to år, og mange ble vurdert for rollen før Zellweger. Kate Winslet var en av favorittene, men hun ble ansett som for ung. Rachel Weisz skal også ha vært en favoritt, men hun ble avvist fordi hun var for pen.

15. Andre som ble vurdert var Juliette Binoche, Cameron Diaz, Selma Blair, Helena Bonham Carter, Catherine Zeta-Jones, Emma Thompson, Toni Collette, Emily Mortimer, Tilda Swinton, Elizabeth Hurley, Naomi Watts og Emily Watson. Nicole Kidman og Kristin Scott Thomas skal også ha blitt vurdert, men var uinteresserte.

16. Salman Rushdie har en liten birolle i filmen. Han tok rollen fordi han var en gammel venn av Fielding, og hun ringte ham og spurte om han ville gjøre narr av seg selv.

17. Store deler av boken består av Bridgets tanker, noe som var vanskelig å overføre til filmen. Fielding ble derfor bedt om å skrive noen nye morsomme scener som viste Bridgets angst.

Se en bortklippet scene:

HTML EMBED

18. Både Colin Firth og Hugh Grant blir nevnt i boken «Bridget Jones dagbok».

19. Bridget røyker mye, men Zellweger røyket bare urtesigaretter uten nikotin og tobakk under innspillingen.

20. Regissør Sharon Maguire var en venn av Fielding. Hun var inspirasjonen for karakteren Shazza i boka.

21. Vi blir godt kjent med både Mark Darcy og Daniel Cleaver i filmen. Men de to karakterene møtes så å si aldri. Slåss-scenen på slutten var derfor ganske ubehagelig for Colin Firth og Hugh Grant, fordi de knapt hadde møttes før.

HTML EMBED

22. En musikalversjon av boka har lenge vært under planlegging. Lily Allen har skrevet musikken, og flere skuespillere har vært involvert. Men foreløpig har den ikke blitt satt opp.

Kilder: IMDb, MovieMistakes.com, NotStarring.com, Wikipedia (I), Wikipedia (II), LATimes, Cinema.com, The Guardian.