(SIDE2:) Premiereklare «About Time» er en romantisk komedie av «Love Actually»-regissør Richard Curtis.

I serien Ukens klassiker har vi valgt ut en av tidenes mest kjente romantiske filmer: «Casablanca».

Les alle artiklene i Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Filmen er basert på teaterstykket «Everybody Comes to Rick’s». Stykket hadde aldri blitt oppført før filmen ble laget. Manusforfatterne Murray Burnett og Joan Alison fikk 20.000 dollar for rettighetene.

- Originalmanuset ble skrevet etter at paret var på ferie i Europa i 1938. Her besøkte de Wien, og de ble sjokkert over antisemittismen de var vitne til. Senere dro de til Frankrike, hvor de var på en nattklubb med gjester fra mange land.

- Burnett og Alison ønsket å sette opp teaterstykket etter filmsuksessen, men ble nektet, fordi de hadde solgt rettighetene. På 1980-tallet truet de med å ikke fornye avtalen, og de fikk derfor 100.000 dollar hver og rettighetene til å produsere teaterstykket. I 1991 ble det satt opp på Whitehall Theatre i London, hvor det gikk i seks uker.

- Se en dokumentar om filmen:

HTML EMBED

- På 1980-tallet ble manuset sendt til en rekke store filmstudioer og produksjonsselskaper under navnet «Everybody Comes to Rick’s». Kun et fåtall gjenkjente manuset, og de som ikke kjente det igjen ga negative tilbakemeldinger. Tilbakemeldingene inkluderte «manuset er ikke godt nok for å lage en skikkelig film», «det er for mye dialog» og «det er for lite sex».

- Filmselskapet hadde en forsikring på 100.000 dollar i tilfelle hovedrolleinnehaver Humphrey Bogart døde under innspillingen.

- Produsent Hal B. Wallis vurderte å gjøre rollen Sam til en kvinne.

- Dooley Wilson spiller Sam. Han var trommeslager, men kunne ikke spille piano. Derfor ble pianist Elliot Carpenter plassert bak et teppe hvor han spilte under opptakene. Wilson kunne se Carpenter og kopierte hans bevegelser, slik at det skulle se troverdig ut.

- Paul Henreid (Victor Lazlo), spilte i filmen mot sin vilje. Han mente at det ville ødelegge karrieren hans å spille en birolle. Men han var ansatt i Selznick International Pictures, og de lånte ham ut til Warner Bros.

- Det var planer om å lage en oppfølger til filmen, kalt «Brazzaville».

- François Truffaut ble bedt om å lage en nyversjon av filmen i 1974, men takket nei.

- Det er laget flere filmer som i større og mindre grad er inspirert av filmen, blant annet «Caboblanco» og «Barb Wire».

HTML EMBED

- Scenen på flyplassen ble spilt inn i et studio, og de brukte et lite fly for å skape riktig dybde. Men en voksen person kunne ikke stå ved siden av flyet, fordi da ville man se at flyet var lite. Derfor brukte de kortvokste statister i rollene som flyarbeidere. De brukte røyk for at man ikke skulle se at det var kortvokste personer.

- Hollywoods sensurorgan Production Code Administration slo ned på flere ting før premieren. Blant annet ville de ikke ha noen antydninger om at Rick og Ilsa hadde sex i Paris eller om at Renault brukte sex som betaling for tjenester.

- Renaults replikk: «You like war. I like women» skulle opprinnelig være «You enjoy war. I enjoy women». Den måtte skrives om fordi den var altfor vulgær.

- «Here’s looking at you, kid» er en av tidenes mest kjente filmreplikker. Det var Bogart som improviserte fram replikken - og han hadde tidligere brukt den i filmen «Midnight».

- Bogarts kone Mayo Methot anklaget ham stadig for å ha et forhold til Ingrid Bergman. Hun konfronterte ham flere ganger under innspillingen, og det endte med at han og Bergman fikk et dårlig forhold utenom opptakene.

- Se tabber gjort av Bogart gjennom hans karriere.

HTML EMBED

- Bergman var høyere enn Bogart, men dette ville de ikke vise i filmen. Bogart måtte derfor stå på krakker og sitte på store puter når han spilte med Bergman.

- I 1944 fikk filmen Oscar for Beste film. Det er produsenten som mottar denne prisen. Men da produsent Wallis skulle gå opp på scenen, oppdaget han at Jack Warner (president i Warner Bros.) kom ham i forkjøpet. Mens Warner sto på scenen og takket, prøvde Wallis å komme ut i midtgangen, men han ble ikke sluppet forbi av de andre på raden - disse var for øvrig medlemmer av Warner-familien. Han tilga ikke Warner og forlot snart Warner Bros.

Kilder: IMDb, Wikipedia (I), Wikipedia (II), Criterion.com, YouTube