(SIDE2): «Life of Brian» møtte mange utfordringer. Filmen er Ukens klassiker.

Denne uken har «Noah» norsk premiere. Her følger vi Bibelens Noa i hans bygging av arken.

Les anmeldelsen:Var han bare en gal miljøforkjemper?

Filmen har for det meste fått positiv omtale av både kristne og ateister. Enkelte kristne grupper har riktignok kritisert den for å være for lite religiøs, men den generelle oppfatningen er at regissør Darren Aronofsky har behandlet historien med verdighet.

Det samme kan ikke sies om Ukens klassiker, som ble forbudt i Norge fordi den stred mot blasfemiparagrafen. I dag regnes den som en av tidenes beste komedier. Vi snakker om «Life of Brian».

HTML EMBED

- Eric Idle og Terry Gilliam hadde en idé til en sketsj om at korset til Jesus skulle falle sammen, og Jesus skulle kjefte på snekkerne og vise dem hvordan det skulle gjøres. En annen idé var å vise hvor vanskelig det var for Jesus å bestille bord til 12 personer ved Nattverden. De kom imidlertid fram til at Jesus var en bra fyr og at de ikke ville gjøre narr av ham.

- I stedet fant de på karakteren Brian. Han skulle være den 13. disippel, men han skulle gå glipp av alle de store øyeblikkene i Jesu liv. Men også denne ideen gikk de bort fra, og gikk for historien om en mann som lever parallelt med Jesus og blir tatt for å være en frelser.

- Det var først EMI som skulle produsere filmen, men to dager før innspillingen skulle begynne, trakk de seg. Grunnen var at de ikke hadde lest manuset før da.

- Da George Harrison fra The Beatles fikk høre om pengeproblemene de nå hadde kommet i, bestemte han seg for å betale for filmen selv. Grunnen var at han var en stor Monty Python-fan og gjerne ville se filmen. Eric Idle har senere omtalt dette som «tidenes dyreste kinobillett».

- Se noen scener som ikke kom med i filmen.

HTML EMBED

- Filmen ble forbudt i Norge på grunn av blasfemi. Da den til slutt fikk komme på kino likevel, hadde den 18-årsgrense og en innledning hvor Statens Filmkontroll skrev at Brian ikke måtte forveksles med Jesus og at korsfestelse var en vanlig romersk straff. Noen av replikkene var dessuten ikke tekstet.

- Det var ikke bare i Norge filmen ble sett på som kontroversiell. Etter premieren, var Cleese og Palin med i en debatt på BBC. Se hele debatten her.

HTML EMBED

- Egentlig hadde John Cleese lyst på rollen som Brian. Resten av Monty Python mente imidlertid at Graham Chapman passet best. Cleese ble til slutt enig i valget.

- Da de skulle reklamere for filmen, skulle alle medlemmene av Monty Python få med seg en bekjent som skulle lage en radiospot. Blant annet fikk Michael Palin med seg tannlegen sin. Favoritten var John Cleeses 80 år gamle mor, som hevdet at hun var 102 år gammel og bodde på gamlehjem, og at alle måtte se filmen for å gjøre sønnen rikere, ellers ville han hive henne på gata. Spoten fikk prisen for beste radioreklame i 1979.

- I scenen hvor Pontius Pilatus får soldatene til å le ved å snakke om sin venn Biggus Dickus, hadde statistene fått beskjed om å holde seg alvorlige. Men Michael Palin, som spilte Pontius Pilatus, skulle – uten at statistene visste det – prøve å få frem latteren.

HTML EMBED

- Brian skal ta seg en luftetur på verandaen uten klær, da han oppdager at mange mennesker er samlet utenfor. Etter første tagning, sa regissør Terry Jones til Chapman at det var synlig at han ikke var jødisk (altså at han ikke var omskåret). De løste problemet med en gummistrikk.

- Nakenscenen bød på flere problemer. Halvparten av de 300 statistene utenfor vinduet var kvinner, men ingen visste at de skulle få se en naken mann. Det var strengt forbudt for kvinnene å se en naken mann, og ifølge Chapman skrek og rømte flere av dem da de så ham.

- Brian møter sine følgere og prøver å få dem til å dem til å slutte å følge ham. Han sier: «You're all different», og en mann i mengden sier «I`m not». Dette var ikke planlagt – mannen var egentlig bare en vanlig statist som improviserte fram replikken. Men alle syntes det var så morsomt at mannen fikk betalt for en talerolle.

HTML EMBED

- «Life of Brian» har også blitt laget i musikalform. Se traileren her:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, TVTropes.org, Wikipedia, The Guardian, NRK.

SJEKK UT FLERE GODBITER I UKENS KLASSIKER-SERIEN: