(SIDE2:) Denne helgen har «Fast & Furious 6» premiere. Her får man mye action for pengene, men vi tør anta at det ikke blir en film som vil elskes av kommende generasjoner.

Det blir derimot Ukens klassiker - «Die Hard».

Les tidligere Ukens klassikere:
Du gjetter aldri hvem han spilte
Mistet rollen da hun var utro

«Die Hard» hadde premiere i 1988 og er regissert av John McTiernan. Dette var Bruce Willis’ gjennombruddsfilm. Han har siden spilt John McClane i fire «Die Hard»-filmer - og sjette film i serien kommer i 2015.

HTML EMBED

Vi har samlet noen opplysninger om filmen du kan imponere med neste gang du ser den:

- Filmen er basert på romanen «Nothing Lasts Forever» av Roderick Thorp. I romanen heter hovedpersonen Joe Leland, og han prøver å redde datteren sin fra tyske terrorister (i filmen er det John McClanes kone som reddes).

- I 1966 ga Thorp ut første bok om Joe Leland, «The Detective». Denne ble filmatisert i 1968, med Frank Sinatra i hovedrollen. Filmen ble populær, og produsentene ba Thorp skrive en oppfølger og lovte at de ville kjøpe rettighetene til denne.

- Da Thorp skulle skrive boken, hadde han nylig lest boken «The Glass Tower» - som filmen «The Towering Inferno» senere ble basert på. Boken handlet om brann i en skyskraper. Etter å ha sett filmen, drømte Thorp om en mann som ble jaget av bevæpnede menn i en skyskraper. Det var denne ideen han tok utgangspunkt i da han skrev «Nothing Lasts Forever».

- Thorp trodde boken straks ville bli filmatisert, men Frank Sinatra nektet å spille i filmen. Prosjektet ble skrinlagt og boken ble glemt.

- Senere kjøpte Clint Eastwood rettighetene, og han vurderte å filmatisere den - og selv spille i filmen - tidlig på 1980-tallet.

- Mange år senere var produsent Joel Silver på jakt etter et billig filmprosjekt. Tilfeldigvis kom han over «Nothing Lasts Forever» i Fox’ arkiver, og han skaffet seg opsjonen.

- Fordi Sinatra hadde kontraktsfestet å få rollen som Joe Leland i senere filmer, var han den første som fikk tilbud om hovedrollen - selv om han var 73 år gammel. Han takket nei, og tilbudet gikk videre til Robert Mitchum, men han mente det var for mye løping og hopping for en mann på 70 år.

- Silver bestemte seg for å forandre historien, slik at hovedpersonen skulle redde kona si i stedet for datteren. Dette gjorde at hovedpersonen kunne være yngre.

- Øverst på ønskelisten var Arnold Schwarzenegger, men han sa nei. Andre som avslo tilbudet var Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Richard Gere, Harrison Ford, Mel Gibson, Nick Nolte, Don Johnson, Tom Berenger og Charles Bronson.

- Bruce Willis var egentlig på jakt etter en rolle i Robert De Niro-filmen «Midnight Run». Da han ikke fikk denne, takket han ja til tilbudet om «Die Hard».

- Sam Neill takket nei til rollen som Hans Gruber.

- Alan Rickman var en teaterskuespiller uten filmerfaring. Våren 1987 så Silver og regissør John McTiernan forestillingen «Dangerous Liaisons», hvor Rickman spilte den mannlige hovedrollen. De innså straks at de hadde funnet Hans Gruber.

- Grunnen til at de fleste av Willis’ scener er spilt inn om natten, er at han var opptatt med å spille i TV-serien «Moonlighting» på dagtid.

- Det er mye grammatiske feil i de tyske replikkene - og noen av replikkene gir ikke engang mening.

- Tyskerne likte ikke at terroristene var tyske. De forandret derfor på terroristenes opphavsland da filmen skulle ut hos dem. Terroristene omtales som radikale irske aktivister som slåss for penger framfor idealisme. Tyske navn ble også forandret. Blant annet ble Hans Gruber omgjort til Jack Gruber.

Se et bakomklipp fra filmen:

HTML EMBED

- Det er selvsagt en rekke slurvefeil i filmen, som du vil legge merke til hvis du følger godt med. I kampen mellom Karl og McClane, blir sistnevnte skutt i skulderen. Vi ser ikke noe mer til dette i resten av filmen.

- En psykolog på TV forteller om «Helsinki-syndromet». Men «Helsinki-syndromet» er ikke et begrep - det korrekte er «Stockholm-syndromet».

- Man kan ikke dø av støt etter å ha kuttet en telefonlinje. I verste fall kan man få et svakt støt.

- Etter at McClane har drept den første terroristen og sendt ham ned heisen, skriver han «Hans» og «Karl» på håndleddet. Dette forsvinner i resten av filmen.

Se flere feil her:

HTML EMBED

Kilder: NotStarring.com, ScriptSecrets.net, Wikipedia, MovieMistakes.com, IMDb