(SIDE2:) Folk strømmer til kinoene for å se «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». Regissør Rasmus A. Sivertsen har fortalt at de bevisst valgte å holde seg unna Ivo Caprinos versjon av Kjell Aukrusts univers da de lagde filmen.

Men «Flåklypa Grand Prix» vil for alltid være en av tidenes beste norske filmer. Den er derfor Ukens klassiker.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Den første Flåklypa-boka het «Folk og fe», og ble utgitt i 1959. Senere ble serien samlet i bokform med tittelen «Flåklypa Tidende».

- Flåklypa-universet var innom NRK før Caprino kom inn i bildet. NRK-Radios «Søndagsposten» hadde innslag fra Flåklypa i flere år, før Odd Grythe startet TV-parodi. Her møtte vi blant annet Arve Opsahl som Reodor Felgen og Aud Schønemann som tv-vertinnen.

- Caprino og Aukrust hadde opprinnelig planlagt å lage «Flåklypa TV og radio» sammen. Dette skulle være en TV-serie på NRK hvor det var en rekke sketsjer fra Flåklypa-universet.

HTML EMBED

- Etter halvannet års arbeid sa NRK nei til serien.

- Til tross for nederlaget i NRK, ga ikke Caprino opp. Han ville jobbe videre med figurene, og sønnen Remo fikk ideen om å lage spillefilm. Dette førte til «Flåklypa Grand Prix».

HTML EMBED

- Fra premieren 28. august 1975 til 2003 ble filmen vist kontinuerlig på minst én kino et sted i verden - som regel i Norge, Moskva eller Tokyo.

- Medlemmene i bandet som spiller i filmen spiller instrumentene sine helt korrekt.

- Filmen inneholder 112.320 enkeltbilder og 1.258.750 bevegelser.

- Det tok 3,5 år å spille inn filmen.

- Flåklypa-fjellet er designet akkurat som et fjell i Lom, som ligger over den virkelige dalen Flåklypa i Gudbrandsdalen.

- Filmen er dubbet på minst 14 språk. Men orangutangen Emmanuel Desperado har alltid bare hatt Harald Heide-Steen Jr.s stemme.

- På dansk heter filmen «Bjergkøbing Grand Prix», på tysk «Hintertupfinger Grand Prix» og på engelsk «Pinchcliffe Grand Prix».

HTML EMBED

- Ludvig hadde en annen fasong da han første gang så dagens lys. Dette var til en naturvernkampanje på 1960-tallet. Aukrust hadde gitt Solan bestevennen Nystumoen, og Nystumoen og Ludvig ble etter hvert slått sammen til én karakter.

- I 1983 hadde ballettforestillingen «Flåklypaballetten» urpremiere på Den Norske Opera. Musikken ble skrevet av Frode Thingnæs og koreografien var ved Toni Herlofson og Gro Rakeng.

- «Flåklypa Grand Prix» skal ha gjort stort inntrykk på Christian von Koenigsegg som liten, og dette skal ha inspirert ham til å bygge sine egne sportsbiler.

Kilder: Wikipedia (I), Caprino.no, SNL.no, IMDb, NRK.no, Wikpedia (II), Wikipedia (III), Flommer.no, Koenigsegg.com