(SIDE2:) Spøkelsesfilmer har som regel som intensjon å skremme publikum. Men det finnes også spøkelsesfilmer som skal få oss til å le. Denne uken har «R.I.P.D» premiere. Her møter vi et spøkelsespoliti.

Den mest kjente spøkelseskomedien er «Ghostbusters». Dette er også Ukens klassiker.

HTML EMBED

- I Dan Aykroyds førsteutkast til manuset foregikk handlingen i fremtiden. Da skulle Ghostbusters være en like naturlig del av samfunnet som politi og brannvesen. Dette ville imidlertid bli for dyrt, så han ble bedt om å legge handlingen til nåtid.

- Opprinnelig skulle John Belushi, Dan Aykroyd og Eddie Murphy ha de tre hovedrollene. Disse ville bekjempe spøkelser ikledd S.W.A.T.-aktige drakter og bruke tryllestaver som våpen.

- Originaltittelen var «Ghost Smashers».

- Rollen Peter Venkman ble opprinnelig skrevet til John Belushi - som døde før filmen ble spilt inn. Michael Keaton og Chevy Chase fikk senere tilbud om rollen, men begge avslo. Bill Murray fikk til slutt rollen. Han sa ja på betingelse av at han fikk lage en nyversjon av filmen «Knivseggen» fra 1946. Dette resulterte i «The Razor’s Edge».

- Louis Tully ble egentlig skrevet for John Candy, men han trakk seg da han ikke fikk gjennomslag for ideene sine. Blant annet ville han ha tysk aksent og to hunder, men produksjonsteamet mente dette ikke passet. I stedet gikk rollen til Rick Moranis.

- Winston ble skrevet til Eddie Murhpy, men han valgte å spille i «Beverly Hills Cop» i stedet. Da han takket nei, ble rollen gjort mindre enn den egentlig skulle være.

- Det er regissør Ivan Reitman som ga den demoniske stemmen til Dana/Zuul.

- Utendørsscenene ved kontoret til Ghostbusters ble spilt inn på en brannstasjon i New York.

- Mashmallowet som spres utover byen i slutten av filmen, var egentlig barberskum.

- Temalåta fra filmen er minst like kjent som filmen selv. Den er skrevet av Ray Parker Jr. Han slet med å skrive en passende sang til filmen. En tidlig morgen så han en reklame på TV, hvor de sa: «Who you gonna call?» Dette ga ham ideen til å skrive låta som en reklamejingle.

HTML EMBED

- Koret som sier «Ghostbusters» gjennom hele låta, er Parkers kjæreste og hennes venner.

- I musikkvideoen kan du se flere kjente fjes som ikke var med i filmen, blant annet Chevy Chase, John Candy, Jeffrey Tambor, Irene Cara (fra «Fame»), Melissa Gilbert (fra «Huset på prærien»), George Wendt (fra «Cheers»), Peter Falk (fra «Columbo») og Danny DeVito.

- Bandet Huey Lewis and the News fikk først tilbud om å skrive temalåta, men avslo. Senere saksøkte de Parker for å ha plagiert deres låt «I Want a New Drug».

HTML EMBED

- Det er en rekke feil i filmen: Midt i filmen vises en avisforside med et bilde av Ghostbusters-gjengen. Bildet er hentet fra avslutningsscenen i filmen - og har altså ikke funnet sted ennå da vi ser bildet.

- Gjengen knuser en lampe på hotellet, og denne faller på bordet. Få sekunder etter er rommet like lyst som før - selv om lampen er knust.

- Da Winston sier «I wanna make a phone call» til fengselsvakten, lukker vakten døra to ganger.

- En bokhylle faller bak gjengen, og man ser at bøkene ikke beveger på seg.

- På slutten av filmen kastes mashmallow-mannen Mr. Sta-Puft bakover av en eksplosjon, og slimet fra ham spres utover gata. I den samme eksplosjonen kastet Ghostbusters-gjengen motsatt vei. I neste klipp er de dekket av marshmallows - noe som ikke kunne skjedd, fordi slimet ble spredd den andre veien.

- Se flere filmfeil her:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Wikipedia, Moviemistakes.com, YouTube