(SIDE2:) Torsdag var det Halloween, og denne helga har tre skrekkfilmer norsk premiere. Da skulle det bare mangle at Ukens klassiker er «Halloween» fra 1978.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Filmen hadde et lavt budsjett, og filmteamet kunne derfor ikke bruke mye penger på kostymer og rekvisitter. Da de skulle finne masken til Michael Myers, fikk de beskjed om å kjøpe den billigste masken de kunne finne. De endte med en Captain Kirk-maske til 1,98 dollar. Denne spraymalte de hvit, dro ut håret og forstørret øynene.

- Maskemaker Don Post ble bedt om å lage en maske de kunne bruke i filmen. Men fordi filmteamet ikke hadde penger, sa de at i stedet for kontant betaling, kunne han få en brøkdel av det filmen tjente. Post avviste forslaget, fordi han fikk mange slike tilbud. Likevel angrer han nok i dag - filmen spilte inn nesten 120 millioner dollar.

- Regissør John Carpenter ønsket egentlig Anne Lockhart i hovedrollen, men hun hadde ikke mulighet. Carpenter var veldig skeptisk til Jamie Lee Curtis, fordi hun var ung og uerfaren. Men så fikk han vite at Curtis var datter av Janet Leigh, kjent fra «Psycho». Da tenkte han at det kunne gi filmen ekstra oppmerksomhet, og Curtis fikk rollen.

- Se hvor filmen ble spilt inn:

HTML EMBED

- Carpenter ville gjerne ha Peter Cushing eller Christopher Lee i rollen som Sam Loomis, men begge avslo. Til slutt fikk Donald Pleasence rollen. Lee har senere sagt at dette var hans største tabbe som skuespiller.

- Pleasence spilte inn alle scenene sine på fem dager.

- Filmen hadde opprinnelig tittelen «The Babysitter Murders». Da produsent Irwin Yablans, som hadde ideen til filmen, fikk vite at ingen film hadde hatt tittelen «Halloween» før, skjønte han at det var en god idé.

- Se hva som skjedde med skuespillerne i filmen:

HTML EMBED

- Fordi filmen ble spilt inn om våren, hadde filmteamet problemer med å få tak i gresskar. De fant heller ikke høstblader, og måtte derfor male falske blader og spre dem rundt på location. Bladene ble samlet inn etter hvert opptak og brukt på nytt senere.

- Jamie Lee Curtis fikk 8000 dollar for sin hovedrolle. Donald Pleasence fikk 20.000 dollar. Carpenter fikk 10.000 dollar for regi, manus og musikk, men han hadde også avtale om å få ti prosent av filmens inntjening.

- Filmen har fått kritikk for å ta livet av alle tenåringer som har sex og spare jomfruene. Carpenter og medforfatter og produsent Debra Hill har sagt at de ikke hadde som mål å være moralske og oppfordre til jomfruelighet. Grunnen til at de kåte ungdommene blir drept, er at de er så opptatt av sex at de ikke oppdager morderen, mens jomfruene er alene og mer fokusert.

- Scenene ble ikke spilt inn i kronologisk rekkefølge, og Curtis fikk derfor en fryktmåler som viste hvor redd hun skulle være i hver scene.

- Her er noen slettete scener fra filmen:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Wikipedia, HalloweenMovies.com, YouTube, Time.com