(SIDE2:) «Scary Movie 5» har premiere denne uken, og filmen har fått elendige anmeldelser, inkludert her på Side2.

Les anmeldelsen: Promp, bæsj og sex

Heldigvis finnes det også skrekkfilmer som fungerer. «The Shining» er Ukens klassiker.

HTML EMBED


Skuespillerne

- Da Kubrick fortalte at han hadde bestemt seg for Jack Nicholson i rollen som Jack, prøvde Stephen King å overtale ham til å finne en ny skuespiller. King foreslo først Michael Moriarty og deretter Jon Voight, men dette ønsket ikke Kubrick. Kubrick selv vurderte både Robert DeNiro og Robin Williams, men kom fram til at de ikke passet etter å ha sett henholdsvis «Taxi Driver» og «Mork & Mindy». Kubrick skal også ha vurdert Harrison Ford.

- King likte heller ikke Shelley Duvall i rollen som Wendy. Han mente at Duvall virket altfor følsom og erfaren enn Wendy skulle være.

- Cary Guffey, fra «Nærkontakt av tredje grad», ble tilbudt rollen som Danny. Foreldrene hans ville imidlertid ikke at han skule være med, og Danny Lloyd fikk rollen i stedet.

- Dette er Lloyds skuespillerdebut, og Kubrick passet godt på gutten, som bare var sju år gammel. Lloyd trodde at han var med i en dramafilm, og i de skumleste scenene ble det brukt en dokke i stedet for skuespilleren.

- Lloyd har ikke fortsatt som skuespiller. I stedet ble han biologiprofessor, og jobber i dag som naturfaglærer i Missouri.

Konspirasjonsteorien

- Det er knyttet en konspirasjonsteori til filmen: Kubrick skal i 1969 ha hjulpet amerikanske myndigheter med å regissere månelandingen, for å lure hele verden. Han skal deretter ha laget «The Shining» for å innrømme svindelen.

- I filmen er rom 237 det skumleste rommet, mens i boka er det rom 217. Ifølge teorien byttet Kubrick romnummer for å gi et hint: Den gjennomsnittelige avstanden mellom jorda og månen er nemlig 237.000 miles (egentlig er det riktignok 238.857 miles, men det er vel ikke så farlig?).

- Spøkelsesrommet 237 skal være et symbol på den falske månelandingen. Dette «bevises» med replikken: «It's just like pictures in a book, Danny. It isn't real».

- Danny har på seg en genser med Apollo 11 på. Du trodde vel ikke det var tilfeldig?

- Jack skriver «All work and no play makes Jack a dull boy». Første ord kan leses som «A11» - eller Apollo 11.

Her kan du se enda flere «bevis»:

HTML EMBED


Mange innspillinger

- Kubrick er kjent for å spille inn alle scenene sine mange ganger. Men scenen hvor blod skulle strømme ut av heisene kunne ikke spilles inn så mange ganger. Det tok nemlig ni dager å forberede scenen hver gang. Derfor spilte de den inn bare tre ganger.

- Scenen hvor Wendy rygger opp trappen og svinger med balltreet er registrert i Guinness rekordbok som den scenen som har blitt spilt inn flest ganger, nærmere bestemt 127 ganger. Dette stemmer ikke. Scenen ble «bare» spilt inn 35-45 ganger.

- Scenen hvor Hallorann forklarer Danny om «shining» ble spilt inn 148 ganger - og har altså verdensrekorden.

- Scenen hvor en tennisball ruller inn i Dannys leker ble spilt inn 50 ganger. «Heere’s Johnny»-scenen ble spilt inn over tre dager, og 60 dører ble ødelagt.

- Ubrukte bilder av bilen som kjører langs fjellsiden ble gjenbrukt i «Blade Runner».

HTML EMBED

Her kan du se klippet i «The Shining»:

HTML EMBED


Inspirasjon

- De døde søstrene i filmen ble spilt av Lisa og Louise Burns. Senere har Lisa studert litteratur, mens Louise har blitt mikrobiolog. Nederst på denne nettsiden kan du se et bilde av dem som voksne.

- Tittelen på boka skal være inspirert av John Lennons sang «Instant Karma», hvor han synger «We all shine on».

- Stephen King fikk ideen til boka da han og kona bodde på Stanley Hotel i Colorado. Hotellet skulle stenge for sesongen, og ekteparet var de eneste gjestene. Da de spiste middag, var det bare deres bord som var dekket. I resten av spisesalen var stolene satt oppå bordene. Det ble spilt musikk, og ekkoet fra musikken kunne høres nedover de tomme korridorene. King har fortalt at han hadde hele boka i hodet da han la seg den kvelden.

- King skal ha møtt et barn da han bodde på hotellet, men det var ingen barn der da (uhu) ...

HTML EMBED

- I september skal King gi ut en oppfølger til «The Shining». Vi møter en middelaldrende Danny som må redde en 12 år gammel jente som har «the shining»-evner.

- 1921-bildet som vises i slutten av filmen er virkelig et bilde fra 1920-tallet, og Jack Nicholson er manipulert inn.

- Filmen regnes i dag som en av tidenes beste grøssere, og den fikk stort sett gode anmeldelser etter premieren i 1980. Likevel fikk den to Golden Raspberry-nominasjoner: Shelley Duvall som Verste kvinnelige skuespiller og Stanley Kubrick som Verste regissør. Ingen av dem «vant».

Kilder: IMDb, WEHT.net, Discovery, NotStarring.com, StanleyHotel.com, Wikipedia