(SIDE2:) En av ukens premierefilmer er «White House Down», hvor presidenten er i fare i Det hvite hus. Nå kan han kun reddes av John Cale - en mann som drømmer om å jobbe i Secret Service.

Ukens klassiker er en av de mest kjente Secret Service-filmene - «I skuddlinjen».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Opprinnelig skulle filmen regisseres av Michael Apted, mens Dustin Hoffman skulle spille hovedrollen. Etter krangling med filmstudioet tok Wolfgang Petersen over som regissør, mens Clint Eastwood tok over hovedrollen som Secret Service-agent Frank Horrigan

- Først var hovedrollen tiltenkt Robert Redford, men han droppet ut av prosjektet. Deretter fikk Sean Connery tilbud om rollen, men han avslo. Eastwood avslo også først tilbudet, fordi han mente at han var altfor gammel for rollen.

- Skurken Mitch Leary spilles av John Malkovich. Robert De Niro var den første som fikk tilbud om rollen, men han valgte i stedet å spille i «A Bronx Tale». Deretter ble Robert Duvall og Jack Nicholson vurdert, før Malkovich ble hentet inn.

- Se en bakomfilm fra filmen:

HTML EMBED

- Malkovich levde i full isolasjon i en måned før innspillingen begynte, fordi han ville føle på Mitchs ensomhet. Skuespilleren gikk ikke ut av huset sitt og snakket ikke med noen på telefonen. Han så nesten ikke på TV, bare noen få nyhetsprogrammer.

- Eastwoods rolle Frank Horrigan er inspirert av en virkelig Secret Service-agent, Clint Hill. Hill var på jobb den dagen John F. Kennedy ble drept. I 1975 brøt han sammen i et intervju på «60 Minutes», og fortalte at han følte skyld for at presidenten døde.

HTML EMBED

- For å bli troverdig, fikk produsent Jeff Apple hjelp av virkelige Secret Service-agenter underveis. Dette var første gang Secret Service hadde et slikt samarbeid med et filmteam.

- Apple ønsket allerede som barn å lage en film om Secret Service-agenter. Han fikk inspirasjonen da han møtte visepresident Lyndon B. Johnson, og fikk se Secret Service-agentene som beskyttet ham. Som voksen ble han minnet på dette da han så en dokumentar om drapet på Kennedy.

- I scenen hvor Frank nesten faller ned fra en bygning, men holder seg fast i taket seks etasjer over bakken, gjorde Eastwood flere av stuntene selv. Selv om han var 62 år gammel, hang han fra taket - riktignok med hjelp av en sikkerhetsline. Hoppet over bygningene ble derimot gjort av en stuntmann.

HTML EMBED

- Clint Eastwood var nær å gi seg som skuespiller på 1980-tallet. Det var denne filmen og «Unforgiven» som fikk ham til å ombestemme seg.

- I bildet hvor man ser en ung Frank Horrigan, brukte man et bilde fra en gammel Clint Eastwood-film og klippet det sammen med bilder fra Dallas.

- Air Force One-modellen som blir brukt, kostet 250.000 dollar å lage.

Kilder: IMDb, Contactmusic.com, Notstarring.com, Wikipedia, YouTube