(SIDE2:) Tom Clancys romanhelt Jack Ryan er tilbake, denne gangen i Chris Pines skikkelse i filmen «Jack Ryan: Shadow Recruit».

Les anmeldelsen: Gammelt nytt

Ukens klassiker er den første filmen med Jack Ryan i hovedrollen - «Jakten på Rød Oktober» fra 1990.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Egentlig var det Klaus Maria Brandauer som skulle spille avhopperen Marko Ramius. Men like etter at filminnspillingen hadde begynt, brakk han beinet. Da foreslo han at Sean Connery kunne erstatte ham.

- Sean Connery takket først nei til rollen. Han mente nemlig at filmen var fullstendig urealistisk. Problemet var at Connery ikke hadde fått tilsendt hele manuset – han manglet den første siden hvor det sto at handlingen skulle foregå i 1984. Da han skjønte dette, sa han ja.

- Fordi innspillingen allerede var i gang, ble det travelt for Connery. Han ble fraktet til Los Angeles på en fredag, og skulle begynne innspilling på mandag. Han krevde imidlertid en dag til å øve.

- Harrison Ford fikk først tilbud om rollen som Jack Ryan, men avslo. Kevin Costner ble også tilbudt rollen. Til slutt var det Alec Baldwin som tok over. Ford spilte senere rollen i filmene «Patriotenes spill» og «Overhengende fare». Senere har også Ben Affleck spilt rollen, i «Det absolutte mareritt».

- Her er 40 problemer med filmen:

HTML EMBED

- Parykken til Sean Connery kostet over 100.000 kroner.

- Bamsen Jack Ryan tar med seg hjem på slutten av filmen, er den samme som John McClane har med seg i begynnelsen av «Die Hard». John McTiernan regisserte begge filmene.

- Produsent Mace Neufeld ville gjerne at U.S. Navy skulle godkjenne filmen. Men marinen var redde for at filmen skulle lekke topphemmelig informasjon eller teknologi. Til slutt ga de likevel etter, fordi de håpet at filmen kunne være like positiv for ubåter som «Top Gun» hadde vært for krigsflygere.

- Det skulle vise seg at de hadde delvis rett i sine bekymringer. Filmen avslørte nemlig en hemmelig metode hvor gravimetri (måling av gravitasjon) ble brukt som navigasjon i amerikanske ubåter. Dette var klassifisert teknologi som offisielt ikke hadde eksistert - før filmen kom. Få måneder etter at filmen ble lansert, ble teknologien fjernet fra alle amerikanske ubåter. Det er uvisst om dette var på grunn av filmen eller om det var tilfeldig at det skjedde like etter. I dag er dette teknologi som blir brukt i blant annet oljeindustrien.

- Filmskaperne fikk tilgang til flere ubåter av U.S. Navy. Her fikk de ta bilder som de brukte når de lagde Rød Oktober. Virkelige ubåter ble også brukt i flere scener.

- Se en bakomfilm fra filmen:

HTML EMBED

- De brukte to ubåtmodeller på 15 kvadratmeter for å spille inn scenene i ubåten. Med tanke på at det var over 60 personer som jobbet på settet, ble det både trangt og varmt. Connery har senere fortalt at det ble klaustrofobisk, og at han fikk problemer fordi han lett blir sjøsyk.

- Filmen hadde premiere 2. mars 1990. Like før dette ble den kalde krigen erklært slutt, og de fleste var veldig glade for dette. Men ikke alle. Enkelte som var involvert i filmen var redde for at publikum nå skulle mene at filmen føltes utdatert. Regissøren beroliget dem og påpekte at filmen foregikk i 1984.

- Det var ikke bare folk involvert i denne filmen som var bekymret for at den kalde krigen var forbi. I en artikkel om filmen i Entertainment Weekly fra 1990, uttalte en forlegger: «Jeg vet at noen forfattere er veldig opprørt, fordi de har skrevet bøker om USA versus Moskva, og nå må de forandre stilen».

- Boken av Tom Clancy er fiksjon, men den skal være inspirert av to virkelige hendelser. I 1961 lyktes litauiske Jonas Pleskys med å ta sin sovjetiske ubåt til Sverige. Og i 1975 hadde Valery Sablin et mislykket forsøk i å rømme med fregatten Storozhevoy.

- Se en dokumentar om sistnevnte historie her:

HTML EMBED

Kilder: Entertainment Weekly, IMDb, CIA.gov, Wikipedia, Slate.